EMNER

Den buddhis-tiske milliardær

Hvis man ikke udvikler sig, bliver man afviklet. Sådan lyder mottoet hos en af dansk erhvervslivs gyldne drenge, Christian Stadil.

Hvis man ikke udvikler sig, bliver man afviklet. Sådan lyder mottoet hos en af dansk erhvervslivs gyldne drenge, Christian Stadil.

¤ Christian Stadil, forretningsmand, forfatter, bestyrelsesformand, bjergbestiger og milliardær, fylder i dag 40 år. Da de afghanske kvinder i 2004 for første gang i historien fik lov til at deltage i De Olympiske Lege, var de iført tøj fra danske Hummel. Idéen var Christian Stadils, og han er også hovedkræften bag, at det afghanske kvindelandshold i fodbold i dag bliver sponseret af Hummel. Den danske forretningsmand er med sine markante briller og farverige tøj bedst kendt som den buddhistiske innovatør, der gjorde Hummel smart igen med alternativ markedsføring. Han er en af dansk erhvervslivs tunge drenge, men ud over en studentereksamen, er Christian Stadil autodidakt. Han droppede ud efter to år på jura-studiet, for i stedet som 23-årig at blive forretningsmand på fuldtid i sin fars holdingfirma Thornico. I 1999 købte han sammen med sin far det skrantende sportsmærke Hummel, der havde haft en dårlig periode i 1990'erne, men med Christian Stadil i førersædet blev Hummel vakt til live igen - og internationale kendisser som Jennifer Lopez, Justin Timberlake og Madonna blev kunder hos det danske firma. Company Karma kalder Christian Stadil sin måde at drive forretning på, som henter inspiration i buddhismen. Det er en anderledes måde at markedsføre et firma på og samtidig en ambition om at sprede god energi blandt medarbejderne. Det er en filosofi, han har levet efter siden sin tid som sergent i Den Kongelige Livgarde fra 1990-1992, hvor han efter eget udsagn nød stor respekt, selvom han aldrig nogensinde råbte af sine mænd. 20 år efter kan han nu tilføje forfatter, bestyrelsesformand, bjergbestiger og milliardær til cv'et. I 2010 nåede Thornico en milliard kroner i egenkapital, og dermed blev Christian Stadil som den eneste aktionær i firmaet, milliardær som 39-årig. Men det får ikke den buddhistiske forretningsmand til at læne sig tilbage. For hvis man ikke udvikler sig, bliver man afviklet. /ritzau/