Den danske skrå ser ud til at overleve i EU

Europaparlamentet siger ok til at lade dansk skrå bestå, men mentolcigaretter kan være på vej hurtigt ud.

Den danske skrå ser ud til at overleve i EU

Europaparlamentets udvalg for folkesundhed siger god for, at danskerne skal have lov til at blive ved med at tygge skrå.

Til gengæld vender parlamentarikerne foreløbig tommelfingeren nedad for et par af de andre indrømmelser, sundhedsminister Astrid Krag (SF) i sidste måned glædede sig over, da hun forhandlede EU's nye tobaksdirektiv med ministrene fra de øvrige EU-lande.

Parlamentsudvalget siger nemlig nej til, at mentolcigaretter først skal fjernes fra markedet tre år senere end andre cigaretter med særlige smagstilsætninger.

Parlamentarikerne mener, at cigaretter med mentolsmag skal forbydes lige så hurtigt som dem med smag af hindbær og chokolade - det vil sige to år efter at det nye tobaksdirektiv træder i kraft.

Det danske ønske om, at de markante helbredsadvarsler på nogle typer tobakspakker - for eksempel dåser - kan tilføjes på et klistermærke i stedet for at være trykt på selve pakken, får også en ublid medfart i sundhedsudvalget.

Udvalget mener samtidig, at helbredsadvarslerne skal fylde 75 procent af pakkernes overflade i stedet for de 65 procent, der var kompromisset blandt medlemslandene.

Til stor tilfredshed for de svenske europaparlamentarikere ser det ud til, at Sveriges særlige undtagelse, der tillader svenskerne som de eneste i EU at sælge snus, kan overleve vejen gennem EU's lovmaskineri.

Det gælder også snus med de smagstilsætninger, der ellers står til at blive forbudt i alle andre tobaksprodukter i EU.

- Jeg er virkelig glad. Det her betyder, at vi genvinder magten over snusen. Det her skal vi selv bestemme over i Sveriges rigsdag og ikke i Bruxelles, siger den socialdemokratiske europaparlamentariker Marita Ulvskog til det svenske nyhedsbureau, TT.

Sundhedsudvalgets indstilling går nu videre til afstemning i det samlede Europaparlament engang til efteråret. Når parlamentet har afstemt sin holdning, skal det endelige tobaksdirektiv forhandles på plads med medlemslandene.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.