Den Europæiske Centralbank fastholder rekordlav rente

Som ventet holder Den Europæiske Centralbank rentesats og opkøbsprogram i ro.

Ritzau
Centralbankchef Mario Draghi gjorde torsdag, som økonomer forventede, og holdt renten i ro. Foto: Reuters/Yves Herman
Erhverv 25. januar 2018 13:57 - Opdateret 25. januar 2018 17:10

Den Europæiske Centralbank (ECB) har torsdag eftermiddag besluttet at fastholde sine rentesatser. Det skriver Ritzau Finans. Indlånsrenten er dermed fortsat på minus 0,4 procent.

ECB ændrer heller ikke på sin månedlige milliardindsprøjtning til den europæiske økonomi.

Opkøbsprogrammet er på 30 milliarder euro om måneden til og med udgangen af september.

Fra april til december 2017 lød opkøbsprogrammet på 60 milliarder euro om måneden, men efter nytår er det halveret i størrelse.

Det var ifølge Bloomberg News helt på linje med økonomernes forventninger, at ECB ikke lavede justeringer.

Heller ikke cheføkonom i Danske Bank Las Olsen havde ventet ændringer.

- Man kunne ellers godt mene, at det var på tide at få sat renten op. Europa er snart fem år inde i et opsving, der endda ser ud til at accelerere for tiden.

- Flere og flere steder er der bekymring for overophedning, både af arbejdsmarkedet, boligmarkedet og på de finansielle markeder. Men ECB’s målsætning er inflationen, og den er stadig lav, skriver han i en kommentar.

Las Olsen ser på den baggrund ingen udsigt til rentestigning før foråret 2019.

- Men inden da kommer vi til at se en aftrapning af opkøbsprogrammet, der for tiden sender 30 milliarder euro om måneden ud i obligationsmarkedet, siger han.

Ligesom USA's centralbank er ECB på vej ud af en periode, hvor speederen har været trykket helt i bund. Den startede i den økonomiske krise, der blev udløst af finanskrisen.

I takt med, at væksten faldt, tiltroen til en række sydeuropæiske økonomier forduftede, og der blev sat spørgsmålstegn til euroens integritet, sænkede ECB renten fra over fire procent til minus 0,4 procent.

Samtidig begyndte ECB at købe obligationer for milliarder af euro. En indsats, der endda blev øget i 2016. Det skete for at give bankerne likviditet til at sætte skub i væksten.

Nu er økonomien dog i vækst, inflationen så småt ved at komme op i gear og flere kommer i arbejde. Undtagelsestilstanden er overstået, og dermed er ECB's opgave nu at vende tilbage til normalen uden at trække tæppet væk under den tillid, der er skabt til økonomien.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...