Den hoftesvingende latinlover fylder 40

Latinosangeren og hjerteknuseren Ricky Martin var med til at bane popularitetens brede vej for for de latinamerikanske rytmer i Europa.

Latinosangeren og hjerteknuseren Ricky Martin var med til at bane popularitetens brede vej for for de latinamerikanske rytmer i Europa.

¤ Ricky Martin, latinosanger og hjerteknuser, fylder lørdag 40 år. Enriques Martin Morales. Nej vel? Men sig så Ricky Martin. Og så begynder underlivet at hugge rytmisk hos rigtigt mange kvinder og bøsser i takt til de mange dansante dansehits, som den olivenolie-lækkerbrune puertoricanske loverboy har sprøjtet ud over dansegulvene gennem 1990'erne. Men selv en latinlover bliver 40 år, og det sker også for Ricky Martin på selveste juleaften. Som andre kønne drenge med performertalent og en ok, men ikke nødvendigvis kolossal sangstemme debuterede også Ricky Martin allerede som 12-årig i et boyband. I dette tilfælde i gruppen "Menudo" i Mexico. Efter fem år gik han solo med et album under eget navn i 1991, men fortsat på spansk og blev så en lokal latinamerikansk superstjerne. I midten af 1990'erne flyttede han til Los Angeles og fusionerede sin musikstil fra ren pop til et miks med latinolyd og masser af vrid i hofterne og fotogent MTV-look. Hittet "Maria" bankede igennem også i Europa, der var parat til nye rytmer. Siden gjorde superhits som "Livin' la Vida Loca" ham til international stjerne og et afbud fra Cher til det amerikanske Grammy Awards show i 1999 gjorde resten. Efter en tændt rytmisk optræden af den dansende, kønne latinamerikaner i de blanke stramme læderbukser var kursen som international popstjerne sat på skinner. Og hånen fra hanbaviankæresterne til de henførte kvinder verden rundt, der har savlet over ham, har han køligt kunne nedstirre fra toppen af et salg på mere end 60 millioner albums. Trods det indlysende homorygte, som har hængt ved ham fra starten, så tog det den katolsk opdragede stjerne mange bortforklaringer gennem 10 år at nå frem til den længe ventede erklæring på sin hjemmeside i 2010: Jeg er bøsse og glad for det. Året før var han via en rugemor blevet far til to tvillingedrenge og har siden ytret ønsker om at udvide børneflokken med mindst en datter via adoption. Han har gennem årene spenderet en del af sin millionformue på humanitære formål som modstanden mod menneskehandel og senest et børnehjem for udsatte børn hjemme i Puerto Rico. /ritzau/