Udland

Den libyske hærs stabschef går af efter Benghazi-uro

Efter voldsomme kampe i Benghazi træder stabschefen i den libyske hær af. Det var angiveligt forhåndsbestemt.

Den libyske hærs stabschef går af efter Benghazi-uro

Stabschef i den libyske hær, Yussuf al-Mangush, er søndag fratrådt sin post efter lørdagens dødbringende uro i byen Benghazi. Det fortæller medlemmer af landets højeste politiske myndighed.

- Stabschefen præsenterede sin afskedsbegæring, der blev accepteret af kongressen, siger kongresmedlem Abdullah al-Gmati og tilføjer, at forsamlingen allerede havde forberedt en afstemning om at suspendere Mangush.

Abdullah Gmati oplyser, at den nationale kongres har givet regeringen to uger til at diske op med en plan for at opløse de væbnede grupper i landet.

Lørdag var hovedkvarteret i Benghazi, hvor libyske oprørsgrupper holdt til under kampen mod eksdiktatoren Muammar Gaddafi, centrum for hårde kampe mellem demonstranter og en libysk milits, der opererede under landets forsvarsministerium.

Mindst 31 personer blev dræbt, og over 70 blev såret, rapporterer nyhedsbureauet dpa.

Ifølge beboere i området gik en flok demonstranter i protest ved hovedkvarteret for brigaden "Libya Shield". De krævede en opløsning af de bevæbnede militser, som næsten to år efter Muammar Gaddafis fald, endnu huserer i det nordafrikanske land.

På det seneste har vreden været stigende mod militserne, som bliver støttet af regeringen. Regeringen benytter nogle af oprørsmilitserne, fordi den endnu ikke har kontrol over alle dele af landet.

Regeringen har valgt at håndtere militserne på to måder. De militser, som opererer uden tilladelse, opløses. Men samtidig har regeringen valgt at støtte nogle af de mest magtfulde grupper, som har fået officiel tilladelse til at operere i landet.

Mangush er tidligere blevet tvunget til at forsvare sig mod beskyldninger om, at han forsvarede og legitimerede væbnede grupper bestående af tidligere oprørere.

AFP skriver, at kongressen faktisk allerede i maj havde besluttet at udskifte Mangush, men at de endnu ikke havde besluttet sig endeligt for, hvilke kriterier de skulle stille for hans afløser.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.