Udland

Den militære magtbalance ændrer sig: Europa under pres

Europa risikerer at blive kørt over af verdens nye militære stormagter, siger analytiker på Forsvarsakademiet.

Den militære magtbalance ændrer sig: Europa under pres

Der er ved at blive vendt op og ned på de militære magtforhold i verden.

Mens USA og de vestlige lande oven på krigene i Irak og Afghanistan nu skruer ned for militærudgifterne, opruster fremstormende økonomier såsom Kina, Indien og Brasilien massivt. Det skriver Jyllands-Posten.

Kineserne øger årligt militærudgifterne med omkring 10 procent, og Rusland er midt i den største oprustning siden Den Kolde Krig. Samtidig køber også mange ulande heftigt ind af krudt og kugler.

USA er stadig verdens suverænt største militære magt og vil også være det mange år ud i fremtiden, men budgetstriden i USA kan barbere mange hundrede milliarder dollar af forsvarsbudgettet og sætte skub i en yderligere amerikansk nedrustning.

Ifølge militære analytikere er magten ikke vippet endnu. Men hvis ikke EU får en fælles sikkerhedspolitik og forsvarspolitik - hvilket intet tyder på - kan Europa i løbet af kort tid blive sat uden for udenrigspolitisk indflydelse, lyder vurderingen.

- Ingen europæiske lande kan gøre en forskel alene, siger Ole Kværnø, chef for Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, til Jyllands-Posten.

- Hvis ikke Europa begynder at føre en fælles sikkerheds- og forsvarspolitik, bliver vi kørt over af nye militære stormagter. Så vil Europa miste sikkerhedspolitisk indflydelse, tilføjer han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.