Den røde pølse får konkurrence

KØBENHAVN:Landbrugsraadet og fødevaremyndighederne præsenterede torsdag det første produkt i en serie af sund hurtigmad. Produkterne hedder "Grøn menu - Sund mad på farten" og skal i første omgang sælges i DSB-kiosker side om side med hotdogs og anden fastfood. Det er fødevareminister Mariann Fischer Boel (V), der har taget initiativet til det nye partnerskab mod fedme, hvor også Ernæringsrådet har deltaget. - Hver femte dansker er overvægtig, hvilket blandt andet skyldes for meget og forkert mad samt for lidt motion. Derfor gælder det om at gøre det sunde valg til det lette valg. Det har landbruget og fødevaremyndighederne gjort ved at gå sammen om at udvikle sunde måltider, der kan konkurrere med det usunde, siger Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke. Maden produceres af en række fødevarevirksomheder, der har sammensat et ernæringsrigtigt måltid med blandede friske grøntsager, groft brød, skinke og emmentalerost. Den grønne menu, der med tiden kommer i flere varianter, kan tages med og spises med fingrene. Til måltidet hører også noget at drikke. Forbrugerne kan selv sammensætte måltidet og bestemme, hvor stort det skal være. I alle måltider kommer højst 30 procent af energien fra fedt, højst 10 procent fra sukker og mindst 50 procent fra kulhydrater. Produkterne sælges i april i udvalgte DSB-kiosker. Derefter bliver det afgjort, om de også skal sælges på tankstationer, i sportshaller og lignende steder. /ritzau/