Den sidste storebæltsfærge ophugges

Skibet Princess Selandia, tidligere Dronning Ingrid, er den sidste af de gamle storebæltsfærger. Nu skal den hugges op i Frederikshavn.

Skibet Spektrum (billedet) er af samme type, og på ydersiden mage til, Princess Selandia, som nu skal ophugges og omdannes til ponton. Indvendigt er spektrum dog omdannet til én stor natklub og har tidligere ligget til kaj i Aarhus, hvor det har fungeret som flydende diskotek.Foto: Peter Mørk <i>Peter Mørk</i>

Skibet Spektrum (billedet) er af samme type, og på ydersiden mage til, Princess Selandia, som nu skal ophugges og omdannes til ponton. Indvendigt er spektrum dog omdannet til én stor natklub og har tidligere ligget til kaj i Aarhus, hvor det har fungeret som flydende diskotek.Foto: Peter Mørk Peter Mørk

FREDERIKSHAVN:Indtil 1984 sejlede Princess Selandia, før kendt som storebæltsfærgen Dronning Ingrid, mellem Korsør og Nyborg, herefter var den bindeleddet mellem Rødby og Puttgarden før den lagde til kaj i Sjælland, hvor den fungerede som Restaurationsskib.

Det foreløbige punktum kom i 2002, da skibet blev bugseret til England under navnet Princess Selandia, og igen fungerede som restaurationsskib.
Nu bliver der så tilføjet endnu et kapitel til historien om Dronning Ingrid, når hun om kort tid kommer tilbage til Danmark for at blive omdannet til en flydende ponton hos Orla’s Produktforretning i Frederikshavn.

Den sidste chance

Hos Skibsbevaringsfonden er man kede af, at det ikke er lykkedes at bevare skibet for eftertiden.

- Det er trist, at vi i et land som Danmark ikke kan afse midler til at bevare sådanne skibe. Det gamle Dronning Ingrid er i utrolig god i stand, og var nok den sidste chance for at bevare en af de gamle jernbanefærger, fortæller Jes Kroman, leder af Skibsbevaringsfonden.
Køber, Orla Rasmussen fra Orla’s Produktforretning, kan godt følge ideen om at bevare færgen.
- Jeg kan godt se det nostalgiske i det, og havde da også gerne set færgen bevaret, men jeg må jo tænke på forretningen. Vi har haft henvendelser angående bevaring, men vi kan jo ikke vente i måske tre år på, at de finder pengene. Nu laver vi skibet om til en ponton til olieindustrien og fremover skal det sejle materialer ud til boreplatforme, fortæller Orla Rasmussen.

Forsøgte at samle midler

Forskellige aktører, heriblandt Skibsbevaringsfonden, har forsøgt at redde skibet, og Jes Kroman har også siddet med i en arbejdsgruppe.

- Vi havde sikret os støtte A/S Storebælt og Korsør Kommune som havde givet tilsagn om 15 millioner kroner til driften, og ydermere søgt støtte fra A.P. Møller-fonden, men det blev afvist. Vi havde et færdigt projekt, men manglede de sidste cirka 50 millioner til køb, hjemtransport og restaureringen af skibet, slutter han.
Skibet ventes at anløbe Frederikshavn Industrihavn i løbet af måneden.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.