Den søde røde vin

Mange forslag fra læserne

Italien 19. september 2002 08:00

Da vi for nogle uger siden bad om hjælp blandt læserne for at finde frem til gode, søde rødvine, strømmede det ind med forslag. Der er stadig mange, som gerne vil have rødvin med en sød tone, og som har nogle erfaringer. En del har peget på den tunesiske Edler Maestro de Mornag. Mornag er en appellation sydøst for hovedstaden Tunis i den nordlige del af landet, hvor temperaturerne og nedbøren er påvirket af Middelhavet. Her bliver ikke alt brændt væk af den glødende sol. Produktionen foregår i et samarbejde med det tyske firma Langguth. Netop det tyske marked efterspørger stadig sød rødvin. Det fremgår også tydeligt af etiketten, at den er fremstillet til vore naboer syd for grænsen, men den kan også købes i en række supermarkeder i Danmark. Danske importør er Consiva Wine & Spirits, Herlev. Prisen er ca. 35 kr. Får man så god vin for de penge. Tjah. Svaret er vel nærmest nej, men den kan da drikkes, var vi enige om, da vi smagte. Andre, vi bad om hjælp, syntes bedre om den. Men for mig er der bestemt ikke tale om en stor oplevelser, bl.a. fordi jeg ikke kan lide sød rødvin, og fordi den virker træt og halvgammel. Derfor er jeg heller ikke den bedste til at afgøre den sag. Prøv selv. Tag så lige Amselkeller fra Valencia i Spanien med ved samme lejlighed. Også den kommer fra Consiva (ca. 30 kr.). Den befinder sig i samme boldgade. Alternativer Hvis man nu ikke bryder sig om de to vine, skal der jo findes et alternativ. Det bedste, jeg kan komme på, er de fortræffelige vine fra Syditalien, som på det seneste er blevet så populære, fordi der er masser af god vin til en fornuftig pris. De er ganske vist ikke søde, hvis man måler sukkerindholdet i vinen, men de fremtræder med en anelse sødme på grund af frugt og ofte et højt alkoholindhold. Promessa Primitivo 2001 på 13,5 procent er et rigtig godt eksempel. Den er blød og rund med dejlig frugt. Prisen er 39,95 kr., hvilket er et rigtig godt køb. Den bestilles hos Philipson Wine i Kokkedal. Det letteste er at benytte Internettet på adressen www.philipsonwine.dk. En anden mulighed, som kan købes i supermarkederne, er Rocca Salice Salentino Rosso (AMKA Vinimport, Randers, 34 kr.). Også den er fremstillet af klassiske druer fra den italienske støvlehæl. Selv om vinen teknisk er tør, er den let at drikke uden skarpe kanter - og kvaliteten ligger langt over både den nordafrikanske og spanske vin. Alkoholprocenten er kun på 12,5. De helt søde I den anden ende af Italien, i Piemonte, dyrkes Dolcetto-druen. Dolce betyder sød, og det kan vinen være, men ofte er de teknisk tørre. Til gengæld fornemmes de sødlige, fordi indholdet af skarpe syrer er meget lavt. Hertil kommer, at man under gæringen fremhæver frugten. Det betyder, at vinen ikke er så holdbar som de andre store vine fra området, der er fremstillet af den robuste Nebiolo-drue. Veras Vine i Vrå importerer en Dolcetto d'Alba fra Aurelio Settimo. Prisen er 81 kr. Vi smagte en 1998, men man skal i stedet vælge årgang 2000, for 1998'eren er ved at tabe pusten. Druen er netop karakteriseret ved, at vinen ikke holder ret længe i flasken. Skal vinen være rigtig sød, kan man også vælge Recioto fra Valpolicella, men så er man nærmest ovre i dessertvinene. Der anvendes samme teknik som ved fremstillingen af Amarone, hvor druerne tørres, inden mosten omdannes til vin. Det giver en koncentreret meget aromatisk vin, og det kan være svært at finde en kødret, hvor den kombination går godt. Til en kage vil det til gengæld være helt fint med f.eks. San Rustico Recioto della Valpolicella Classico 1999 (Veras Vine, 109 kr.) eller den meget flotte Recioto fra Viviani (Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg, 225 kr. for 50 cl.). Den sidste er nærmest slik på flaske - lækkert og dyrt.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...