Museer

Den store nydelse i små glas

Hirtshals-borgerne valfartede til museet for at forlyste smagsløgene med årets bjæsk.

Årets bjæsk er igen i år ramt helt perfekt. Der var lutter smil ovenpå lanceringen af Hirtshals Museums traditionsrige bjæsk onsdag eftermiddag. foto: Bent Bach

Årets bjæsk er igen i år ramt helt perfekt. Der var lutter smil ovenpå lanceringen af Hirtshals Museums traditionsrige bjæsk onsdag eftermiddag. foto: Bent Bach

Forventningens glæde strålede ud af øjnene, da det lille hyggelige Hirtshals Museum onsdag eftermiddag slog døren op til gratis smagsprøver på årets bjæsk. Øjnene strålede ikke mindre, efter at der var blevet smagt på de gule dråber. Lederen af det lille museum, Christian Hansen, havde igen ramt den gode smag. - Vi skal også nok få besked, hvis den smager ad Pommern til, smiler han. Han kender nemlig Hirtshals-borgerne godt nok til at vide, at tingene skal være i orden, når der er tale om hele byens bjæsk. Og mon ikke det trods alt var med lidt bange anelser, at han åbnede onsdag eftermiddag, for selv om et lille smagspanel havde sagt god for hans bryg, så var bjæsken faktisk lavet lidt efter det for hånden værendes princip. - Vi var lidt pressede i år, så vi lavede kun én. Vi plejer ellers at lave 2-3 stykker, som smagsdommerne skal prøve, fortæller Christian Hansen. Et blik i fryseren med planter fra sidste års høst åbenbarede dog et problem. Der manglede nogle af de ting, som Christian Hansen ellers gerne ville have lavet årets bjæsk på. Blandt andet enebærhøsten var helt kikset sidste år. - Vi vil jo også lave noget, som ikke ligner sidste års alt for meget, indrømmer han. Heldigvis havde han de helt rigtige ingredienser til at lave den bjæsk, som per tradition altid bliver et hit, når museets gæster skal have "byttet" en flaske Brøndums til en flaske bjæsk på indgangsbilletten. Porse, malurt, gul snerre, røllike og lyng har fundet den perfekte balance mellem Christian Hansens veltrænede smagsløg. Lyngens honningsødme rundede den lidt skarpe porse og malurt af med liflige toner af gul snerre og røllike i en smagssymfoni, som de fleste bjæskelskere bare vil falde for. Flere forsøgte da også at fritte Christian Hansen om blandingsforholdene, men selv om han gerne fortalte om både årets bjæsk og de forskellige planters kvaliteter, som ville han dog have lov til at have sine hemmeligheder. Bente Sulbæk havde travlt ude i det lille køkken med at lave bjæskblandinger til de mange gæster, som havde taget en helflaske Brøndums med på museet. Hun var smilende og charmerende, men heller ikke her kunne man lokke hemmelighederne frem... toto