Den varme mad i moderne kasser

Centralkøkkenet præsenterer 135 ældre for en lille, let, lun og praktisk revolution

AARS:Når fiskefrikadellerne med remouladesovs og tyttebær tirsdag middag lander på spisebordet hos de mellem 90 og 110 ældre, der hver dag får deres mad fra Aars Kommunes køkken på Jydepotten, er der tale om en lille revolution. Vel at mærke af den slags som ingen helst rigtigt skal lægge mærke til. Det er nemlig indpakningen, det handler om. Den gamle stålindpakning bliver skiftet ud med en langt lettere og mere moderne og lettere termokasse med rum til den varme ret, til salaten og til biretten. Mellem 1,2 og 1,3 kilo vil dagens måltid alt inklusive veje i den nye letvægtsindpakning. Det betyder måske ikke noget for de ældre, men det gør alt andet lige livet lidt lettere for chaufførerne. Økonoma Tove Pedersen er dog ikke fri for at være en smule bekymret inde mellem de mange gryder i det kommunale centralkøkken i Himmerlandsgade. Varmt skal det være - Min bekymring er selvfølgelig, om de nye kasser nu kan holde maden varm. Det er jo en af de ting vores kunder går op i, bemærker Tove Pedersen, som i går i to omgange berettede begejstret om det nye system. Først for Ældre- og Handicaprådet og bagefter for socialudvalget. Tove Pedersen har været på smugkig i nabokommunen Nørager, der benytter et lignende system. - Og dér fungerer det, forsikrer Tove Pedersen. For at undgå at overraske køkkenets kunder får de i dag en seddel med oplysninger om kommunens nye og forbedrede udbringningsmetode. Udover den grå termokasse, som skal genbruges, bygger den på et system af engangs plastbakker og bægre, som efter måltidet skal lige lukt i skraldespanden.Ellers bliver alt ved det gamle. Centralkøkkenet vil fortsat hver den første sende månedens menukort ud til de 135 tilmeldte pensionister, som - med mindre de melder fra senest klokken 14 dagen før - hver dag ved middagstid får leveret en solid portion varm mad. Det er traditionelle retter, der som regel falder i de ældres smag. Ja det vil sige... Stegt lever og stegte sild, det får antallet af afmeldinger til at stige. - Det er der mange, der ikke kan lide, indrømmer Tove Pedersen. Køkkenet er dog leveringsdygtig i en alternativ ret. Frikadeller hitter - Ganske almindelige frikadeller, flæskesteg, kylling og citronfromage er der til gengæld rigtig mange, der godt kan lide, fortæller hun. Centralkøkkenet har 10 ansatte, som møder på skift. Der skal seks mand til en vagtplan. De første møder kl. seks. Den sidste går kl. halv tre, når der er vasket op. - Ellers kan vi ganske enkelt ikke nå at lave morgenmaden til plejehjemmene, konstaterer Tove Pedersen. Udover de 135 private kunder laver køkkenet nemlig også mad til 170 plejehjemsbeboere. De 135 hjemmeboende ældre står iøvrigt ikke alle på menuen hver dag. - Som regel laver vi mellem 90 og 110 portioner, oplyser Tove Pedersen, der skifter mellem 60 til 70 forskellige retter, når hun tilrettelægger månedens menu. - Bortset fra frikadellerne, som er faste på menukortet, hver tredie uge, er der ikke noget, der går igen i løbet en måned, garanterer hun.