Danmark

Dengang knallerterne hed Puch, Yamaha eller Kreidler

Ny bog om knallertens storhedstid med Puch, Yamaha og alle de andre mærker

Den ny bog om knallerten i perioden fra 50’erne til midt 80’erne er på 228 sider.

Den ny bog om knallerten i perioden fra 50’erne til midt 80’erne er på 228 sider.

DANMARK:I tre årtier fra halvtredserne og frem til firserne stod en knallert særdeles højt på ønskesedlen hos mange unge.

Den blev om noget en del af selvforståelsen og for mange svær eller næsten umulig at undvære. Bare det at eje en knallert gav en enorm følelse af frihed, fordi det gav muligheden for at komme hjemmefra, og samtidig gav det også den vigtige følelse af uafhængighed, som den nybagte knallert ejer ikke havde kendt til før.

Knallertens store og næsten eksplosive udbredelse i disse år er temaet for en ny bog med titlen "Datidens knallerter - nutidens kult" skrevet af Jens Jessen, forfatter og mangeårig motorjournalist.

Det er en 228 sider stor sag spækket med både nye og gamle billeder og et indhold, der dækker så godt som samtlige knallertmærker der kom til Danmark i perioden fra halvtredserne og indtil midten af firserne.

Bogen med hovedvægten lagt på de store mærker som eksempelvis Puch, Kreidler, Yamaha, Everton, Honda, NSU, VeloSolex, Gilera, Suzuki, Velo Vap, Tomos og Mobylette indeholder også adskillige interviews med knallertimportører og dem, der var en del af datidens knallertbranche.

Salget af knallerter var enormt i den omtalte periode, og i de store år solgte landets cykel- og knallertforhandlere svimlende mængder nye knallerter. 1971 var det år, hvor det gik højest, og da solgte man et lille stykke over 100.000 fabriksnye knallerter i Danmark. 42.895 af dem var af mærket Puch.

I knallertens glansperiode blev det næsten en folkesport at få dem til at køre lidt mere end de lovbefalede 30 km/t. Politiet havde derfor i de år særdeles travlt med at fange de formastelige, der foretog disse såkaldte "konstruktive ændringer".

- Interessen for knallerterne fra specielt 60’erne og 70’erne er i voldsom stigning, og en helt ny generation af unge har taget datidens knallerter til sig. Men også dem, der i sin tid kørte på knallert, restaurerer nu de knallerter, som dengang hjalp dem et stykke ind i voksenlivet. Kort sagt - de gamle knallerter er igen blevet kult, fortæller manden bag bogen, Jens Jessen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.