Boligmarked

Denne bemærkning i tilstandsrapporten kan koste dyrt

Hvis der står UN i tilstandsrapporten, kan det have store konsekvenser

Hvis der står UN i tilstandsrapporten, og der senere opstår et problem, er det ikke dækket af ejerskifteforsikringen. Modelfoto: Colourbox

Hvis der står UN i tilstandsrapporten, og der senere opstår et problem, er det ikke dækket af ejerskifteforsikringen. Modelfoto: Colourbox

BOLIGMARKED:De fleste kender til begreberne K1, K2 og K3, som er en måde at beskrive alvorligheden af skader på en bolig i en tilstandsrapport.

Men hvis du kun hæfter dig ved K’erne og går lidt let hen over bemærkningen ”UN”, kan det blive en dyr affære, advarer Bo Halm Andersen, som er byggesagkyndig hos virksomheden EBAS.

UN dækker over noget, der bør ”undersøges nærmere”. Når den byggesagkyndige laver tilstandsrapporten, er det nemlig kun de synlige bygningsdele, der kan vurderes.

- Man vil helst ikke have UN stående i tilstandsrapporten, siger Bo Halm Andersen og uddyber:

- Hvis der står UN, vil der automatisk være et forbehold i forhold til en ejerskifteforsikring.

Byggesagkyndige vurderer kun huset ud fra, hvad de visuelt kan konstatere. Så hvis de ikke kan komme til og har en formodning om, at der kan være noget at bemærke, skal det noteres som UN.

- Husets tag kan for eksempel være dækket af sne den dag, huset bliver gennemgået, og byggesagkyndig kan have mistanke om huller og utætheder, oplyser Forbrugerrådet Tænk.

- Viser der sig senere at være en skade, hvor byggesagkyndig har givet karakteren UN, skal du som udgangspunkt selv betale for den, lyder det videre.

Så når der står, at det bør undersøges nærmere, skal du tage det alvorligt. For at være på den sikre side, skal der åbnes op for det, det handler om - før du køber boligen.

Grundig undersøgelse

For at forstå, hvad UN kan dække over, giver Bo Halm Andersen et eksempel.

Det kan være, I ser på et hus, hvor den oprindelige bygning er fra 1970. I 1990 er der så lavet en tilbygning, og ved sammenbygningen er der lidt revnedannelse.

- Der kan vi som byggesagkyndige ikke se, om det er funderet korrekt til underlag. Og så må vi give det en UN’er, siger han.

Derfor lyder rådet, at du får lavet en grundig undersøgelse, før du skriver under på noget.

- Det kan være, at tilbygningen bare har sat sig en smule ved opførelsen og ikke har gjort det yderligere, siger Bo Halm Andersen og tilføjer:

- Men skrækscenariet er, at bygningen faktisk sætter sig. Det kan have nogle fatale følgeskader, og det kan give heftige omkostninger.

I tilfældet med tilbygningen bør du få lavet en geoteknisk analyse for at afdække tilstanden.

- Man kan stille som krav for, at man vil købe huset, at man skal have undersøgt det ved geoteknisk boring først, siger han og tilføjer:

- Det koster måske 10.000. Og selv om det måske lyder af meget, så er det småpenge i en kæmpe hushandel og i forhold til den risiko, du ellers løber.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst