Udland

Der bides negle før parlamentsvalget i Australien

Meningsmålinger viser dødt løb mellem Australiens to store partier før lørdagens parlamentsvalg.

FILES-AUSTRALIA-VOTE-POLITICS-TURNBULL Foto: Scanpix/Saeed Khan

FILES-AUSTRALIA-VOTE-POLITICS-TURNBULL Foto: Scanpix/Saeed Khan

Der vil blive bidt negle ved Australiens parlamentsvalg lørdag, for to meningsmålinger viser, at premierminister Malcolm Turnbulls konservative parti ligger lige med Arbejderpartiet

En måling i avisen Sydney Morning Herald er i første omgang baseret på et opgør mellem de to store partier. Den viser 50-50, procent.

I en anden måling fra Daily Telegraph fører Turnbulls konservative med 51 procent mod 49 procent til Bill Shortens Arbejderparti.

I Sydney Morning Heralds måling siger 27 procent, at de hverken vil stemme på Turnbull eller Shorten. Deres stemmer går til De Grønne og andre mindre partier.

Det betyder med en vis sandsynlighed, at ingen af de to store partier vil kunne mønstre et flertal alene, når de 150 pladser fordeles ved valget.

Turnbull har haft den fordel under valgkampen, at han støttes af de fleste medier i Australien.

For Bill Shorten, der har baggrund som fagforeningsmand, kan et liv som leder af Arbejderpartiet få en brat afslutning, hvis han taber. Det er en reel risiko.

Arbejderpartiets venstrefløj har ifølge den australske avis The Age indkaldt til fraktionsmøde efter valget. Her står en fyring højt på dagsordenen ved et nederlag

- Vi har mere end nogensinde før brug for selvtillid, investeringer, høj beskæftigelse, stabilitet og lederskab. Det er vi de eneste, der kan give folket 2. juli, siger premierminister Turnbull.

Og det er et budskab, der måske vil have genklang. For nogle vælgere udtrykker bekymring for, hvad en britisk udtræden af EU vil betyde for Australien.

Bill Shorten fokuserer på bedre forhold inden for sundhed og uddannelse. Ydermere fokuserer han på grøn energi og et mere retfærdigt skattesystem.

- Det, vi gør, giver arbejderklassen mulighed for at få en god levestandard. Sådan skaber man et samfund, der er forenet, siger han.

Turnbull opløste i maj parlamentet og udskrev valg, fordi den parlamentariske situation var kørt fast.

Uafhængige politikere og mindre partier udgjorde på nogle områder tungen på vægtskålen i parlamentet, og det gjorde det svært at vedtage nye love.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.