Danmark

Der er 16.200 sommerbabyer på vej

Landets fødeafdelinger gør sig klar til en usædvanligt stor stigning i antallet af fødsler denne sommer.

gravid Foto: Free/Colourbox

gravid Foto: Free/Colourbox

Sommeren bliver fyldt med struttende maver.

Sædvanligvis er netop denne årstid højsæson for fødsler. Men i 2016 ser antallet af børn ud til at stige mere end normalt, skriver Politiken.

På landsplan vil der i juni, juli og august komme over 1200 flere børn til verden, end der gjorde i de samme måneder sidste år. Det giver over 16.200 sommerbabyer i 2016.

Det viser en undersøgelse foretaget af Politiken Research, som har indhentet fødselsprognoser baseret på terminsdato fra samtlige af landets 21 fødeafdelinger.

En af de fødeafdelinger, der oplever en markant stigning i fødsler, er afdelingen Herning/Holstebro under Hospitalsenheden Vest.

Her forventes 14 procent flere babyer i sommermånederne i år sammenlignet med sidste år. Alene i august er der en stigning på knap 25 procent.

- Jeg har aldrig oplevet et lignende boom i min tid som jordemor. Normalt er der flere fødsler om sommeren end om vinteren, men en så stor stigning er helt vildt, siger chefjordemoder Ann Fogsgaard, der har været jordemor i 33 år, til Politiken.

Den nyeste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der i årets første kvartal er blevet født knap 1000 flere babyer, end der blev født i samme kvartal sidste år.

Hvis udviklingen fortsætter året ud, hvad meget altså tyder på, rammer vi over 60.000 fødsler for første gang i flere år.

Stigningen kommer efter et lavpunkt i nyere tid, hvor Danmark med 55.873 nyfødte i 2013 var nede på det laveste fødselstal siden 1987.

Ifølge flere forskere kan stigningen i antallet af nyfødte skyldes, at Danmark er kommet ud af den økonomiske krise.

- Arbejdsløsheden falder, og de unge er i en konjunkturfølsom situation. De er de første, der bliver fyret, men de er også de første, der bliver ansat igen. Og de tror åbenbart på opsvinget, så der bliver født flere børn i de her år, siger Mogens Christoffersen, seniorforsker fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.