Der er igen penge i at være landmand

Mange mælkeproducenter har det dog så svært, at det kan komme til at påvirke mælkeforsyningen til mejerierne

Der er igen penge i at være landmand

Efter nogle hårde år lysner det for mange landmænd. Både i år og næste år tegner det generelt til en god indtjening. Kun for mange mælkeproducenter ser det skidt ud. Det viser en prognose fra Videncentret for Landbrug.

I snit ventes en fuldtidsbedrift at få et driftsresultat på cirka 860.000 kroner i år. I 2010 var snittet helt nede på 203.000 per gård.

Prognosen forudser en generel god indtjening for både plante- og svineproducenter og især pelsdyravlerne, som har gyldne tider med stor efterspørgsel fra Asien.

Den gode indtjening skyldes generelt høje priser på fødevarer og lave renter.

Men andre faktorer ventes at påvirke landmændenes økonomi i mindre gunstig retning de kommende år.

Derfor er der ifølge Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug, al mulig grund til at bruge øjeblikkets medvind på fodergangen til at konsolidere bedriften.

- Vi ved, at landbrugsstøtten vil blive beskåret. Samtidig vil den meget lave rente stige igen. Endelig forsvinder de afdragsfrie lån, og det vil i høj grad påvirke i landbruget, hvor omkring 50 procent af lånene er afdragsfrie, siger han.

De, der kæmper hårdest disse år, er mælkeproducenterne. Ifølge direktør Henrik Stobbe fra Fødevareøkonomisk Institut ved Københavns Universitet, så har omkring hver tredje af landets cirka 3600 mælkebønder en gældsprocent på 80 eller mere.

Derfor vil en fortsat negativ spiral ikke kun true dem selv på levebrødet, men også presse mælkeforsyningen til de danske mejerier.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.