Debat samfund

Der er svindel og underslæb alle vegne i den offentlige sektor.

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Jesper Hansen, debattør, foredragsholder og fortæller. Hjemmeside: www.dovregubben.dk. E-mail: jeps@dovregubben.dk

OFFENTLIG SEKTOR: Det er – med en mild underdrivelse – en spændende tid, vi lever i. Der går næsten ikke en dag, uden at endnu et skelet vælter ud af det offentliges skab.

Der er svindel og underslæb alle vegne i den offentlige sektor.

Bare i den seneste tid er der kommet sager frem om underslæb eller bedrageri i Forsvarets Ejendomsstyrelse, et sygehus i Sønderjylland og Statens Seruminstitut. Samtidig er der rejst tiltale mod en forsvarschef for nepotisme.

Strømmen af sager er endeløs.

GANSKE VIST er ingen dømt endnu – og de ansvarlige går som oftest fri med et gyldent håndtryk. Politikerne reagerer lemmingeagtigt med krav om yderligere kontrol. Som om det skulle hjælpe…

Der er brug for en hel ny tilgang til at drive offentlig virksomhed – eller måske i virkeligheden en gammel tilgang fra før, verden gik af lave.

I GAMLE dage – og det er såmænd ikke så mange år siden – havde man noget, der hed dekorum.

Det var et krav om, at tjenestemænd skulle leve op til almindelig sømmelighed, opføre sig ordentligt, ikke være drukfældige og i det mindste for kvindernes vedkommende ikke måtte være alt for udsvævende i seksuel henseende. Det handlede om ordentlighed og anstændighed.

DET ER måske på tide, at dekorum genindføres og lægges til grund ved ansættelser, nyudnævnelser og avancementer. Vi kan med rette forlange, at de mennesker, der forvalter de mange milliarder, der hvert år suges ud af den danske skatteyder, er ordentlige og uselviske mennesker, der påtager sig et ansvar for fællesskabets skyld – og ikke for egen vinding. Heraf følger naturligt en anstændig, men ikke overdådig løn, hvilket naturligvis også bør gælde for folkevalgte.

TILBAGE til dekorum med bare et enkelt godt eksempel.

Kan man stole på en offentligt ansat, der er fraskilt? Ikke nødvendigvis, for vedkommende har jo svigtet det løfte, der blev givet ved alteret. Og er man en gang sluppet fra at bryde et løfte, er det sikkert nemmere anden gang. Og så er vejen banet for fup, svindel, bedrag, underslæb, nepotisme, bestikkelse og almindelig ragen-til-sig.

DET LYDER gammeldags – og det er det faktisk også. Men udviklingen viser også, at samfundet er i opløsning, fordi tingene ikke længere må være gammeldags.

Og jeg er i hvert fald fortsat forarget over, at de dømte fra Blekingesagen blev offentligt ansatte, da de kom ud af fængslet. Med den slags ansatte i det offentliges millionhær er der i hvert fald ikke noget at sige til, at det går galt. For her er moral og ordentlighed simpelthen sat ud af spil.

SÅ JEG vil her ved årets udgang slå et slag for en god debat om, hvordan vi får stoppet en offentlig sektor, der bare vokser og vokser – samtidig med, at den producerer mindre og mindre.

Det sker desværre næppe, for hvor mange læser egentlig avisen mere?

Det er jo også gået af mode at læse – og så er det for resten jul. Så jeg skriver nok ud i intetheden…

IKKE desto mindre vil jeg benytte lejligheden til at ønske de få tilbageværende læsere en glædelig jul og et godt nytår.

Vi får alle brug for ønsket om et godt nytår, for der er ikke mange lyspunkter forude med en finanslov, der brandbeskatter alt og alle – og hvor vi bare bliver fattigere og fattigere i en tid, hvor der i øvrigt heller ingen grænser er mellem det offentlige og det private. Mellem den enkelte og samfundet. Dem, der kender mig, ved, hvad jeg mener…

Men endnu er det ikke blevet forbudt at nyde en fed and og et godt glas vin efterfulgt af en smøg eller ti inden kirsebærvinen, så jeg vil lade julefreden sænke sig over skrivemaskinen (et godt, gammelt ord for pc).

Glædelig jul og godt nytår.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.