Der laves nu fire THYmøller om ugen

Siden august i fjor er der sat 100 lokalt producerede husstandsmøller op - 50 mere på vej og 78 venter på en godkendelse

Leif Pinholt vurderer, at THYmøllen har skabt mellem 12 og 15 arbejdspladser. Foto: Carsten Hougaard

Leif Pinholt vurderer, at THYmøllen har skabt mellem 12 og 15 arbejdspladser. Foto: Carsten Hougaard

VISBY/HURUP:Leif Pinholt, direktør for THYmøllen ApS, har haft nok at se til på det seneste.

I næste uge sætter firmaet husstandsmølle nummer 100 op. Det er nemlig gået stærkt for firmaet, der producerer sine husstandsmøller hos Grønkjærs Maskinværksted i Hurup, skriver Thisted Dagblad fredag.
I maj sidste år blev THYmøllen, der er den eneste danskproducerede husstandsmølle, godkendt af myndighederne, og i august blev den første sat op.
Siden da er det gået stærkt.
- I øjeblikket er vi oppe på at producere fire møller om ugen. Udover de 100 er vi klar til at sætte yderligere 50 møller op, der er blevet godkendt i kommunerne rundt omkring. Vi har desuden solgt 78 mere, der venter på godkendelsen, fortæller Leif Pinholt.
Han har i øvrigt haft sine slagsmål med enkelte kommuner, der ikke har været særligt imødekommende overfor godkendelsen af husstandsmøller.
- Loven må da være dårlig, når den kan fortolkes på så mange måder, siger Leif Pinholt og ryster på hovedet.
Som eksempler nævner han Vejle og Frederikshavn kommuner, der ”er svært at ture med”.
- Eller tag for eksempel Morsø. De kræver en visualisering sammen med hver ansøgning. Fint, sagde jeg til dem. Så må vi se, om der engang bliver stillet en danskproduceret husstandsmølle op på øen. Det har vi simpelthen ikke tid til, siger Leif Pinholt.

Nye arbejdspladser

Leif Pinholt vurderer, at THYmøllen har skabt mellem 12 og 15 arbejdspladser.

- Hos Grønkjærs Maskinværksted arbejder fem til seks mand udelukkende med THYmøllen. Desuden er vi to på kontoret og en sælger på Djursland. Dertil kommer de jobs, der er opstået hos vores underleverandører, siger Leif Pinholt.

Branchen venter på udspil

Sammen med resten af branchen venter Leif Pinholt nu på klima- og energiminister Martin Lidegaards (R) udspil til en ændring af reglerne for afregningen af den egenproducerede strøm.

Det er nemlig kommet bag på, hvor mange, der har benyttet sig af at investere husstandsmøller eller solceller siden, det har været muligt at lade elmåleren løbe baglæns.
Det har ført til et provenutab til staten, som ministeren gerne vil have dæmmet op for. Men hvad det ender med, ved endnu ingen. Og denne uvished er Leif Pinholt mildt sagt utilfreds med.
- Godt nok er der et provenutab i form af færre afgifter og moms. Men man skal altså indregne, at solceller og husstandsmøller har givet staten en ekstraordinær momsindtægt på 750 mio. kroner. Samtidig er der skabt 4000 arbejdspladser på landsplan, siger han.
For gøres det mindre attraktivt at investere i vedvarende energi, kan det slå benene væk under markedet - og dermed også THYmøllen.
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.