Der skal låg på græsset

Biogasanlæg skal løse lugtproblemer

Græsset skal i en fast beholder på biogasanlægget. Arkivfoto <i>Kurt Bering</i>

Græsset skal i en fast beholder på biogasanlægget. Arkivfoto Kurt Bering

BRØNDERSLEV:Biogasanlægget GFE Krogenskær i Brønderslev skal løse lugtproblemerne, der har eksisteret i en årrække. Retten i Hjørring er kommet med en såkaldt tilkendegivelse, der slår fast, at Brønderslev Kommune i 2017 i sin nye miljøgodkendelse kunne stille krav om, hvordan biomassen (typisk græs) skal opbevares.

Det betyder i praksis, at græsset skal opbevares i tanke eller beholdere. I dag er det kun dækket ned med presenninger og net. Der lugter specielt, når græsset skal fyldes i tankene, hvor der produceres gas.

Ifølge vidner i retssagen opbevares biomassen i dag på et asfalteret område, der er omgivet af en tre meter høj mur, der er åben i den ene side.

Ifølge rettens tilkendegivelse er dette ikke tilstrækkelig, og det slås fast, at kommunen var i sin ret til at kræve, at græsset skulle i faste beholdere. Ifølge ejerne er det en udgift på et to-cifret millionbeløb.

I den ny miljøgodkendelse, som retten erklærer lovlig, må anlægget ikke give anledning til støv-, lugt- eller fluegener uden for biogasanlæggets område.

At kommunen i fjor gav en ny og skærpet miljøgodkendelse, skete efter at kommunen havde modtaget flere end 150 klager over lugtgener fra beboere i området, ligesom kommunens miljømedarbejdere i 11 tilfælde fordelt over otte dage, havde konstateret "væsentlige" lugtgener.

Ifølge tilkendegivelsen er der lagt vægt på de udtalelser, der er kommet fra naboer til biogasanlægget.

GFE Krogenskær søger i øvrigt om tilladelse til at øge forbruget af biomasse fra godt 37.000 tons til 80.000 tons. Den afgørelse er ikke behandlet af myndighederne.

Dommer Kirsten Hee Larsen opfordrer parterne til at acceptere tilkendegivelsen, så der ikke skal udfærdiges en decideret dom.

Formand for Brønderslev Kommunes teknik- og miljøudvalg, Karsten Frederiksen (K), siger, at man fra kommunens side accepterer tilkendegivelsen.

GFE Krogenskærs advokat, Niels Vase, har endnu ikke taget stilling til tilkendegivelsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.