Der skal turbo på integrationen af indvandrere

Virksomhederne skal i højere grad motiveres til at hjælpe med integrationen af udlændinge, mener task force.

Der skal turbo på integrationen af indvandrere

Det er spild af menneskelige og økonomiske ressourcer, at alt for mange indvandrere og flygtninge samt deres efterkommere ikke er en del af det danske arbejdsmarked.

Hvis de deltog på arbejdsmarkedet i samme grad som etniske danskere, var der 50.000 flere i arbejdsstyrken. Derfor skal integrationens styrkes, og i den indsats vil private virksomheder spille en vigtig rolle.

Det siger Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen (S), der er formand for den task force, som regeringen har bedt om at se på, hvordan integrationen styrkes.

- Der burde være sådan, at indvandrere blev tilbud jobpraktik i en privat virksomhed inden for et halvt år. Det vil være en godt at kombinere jobpraktik med danskundervisning, siger Ole Bondo Christensen til Ritzau.

Derfor er en af de 18 anbefalinger i den rapport, som arbejdsgruppen præsenterer for social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) fredag, at virksomhederne skal motiveres og forpligte sig mere til at tage indvandrere i jobpraktik.

Samtidig behøver integrationsperioden ikke være tre år, som den er i dag.

- En treårig integrationsperiode har resulteret i, at færre end 50 procent er kommet i beskæftigelse og dermed blevet selvforsørgende, og relativt få ender med at bestå dansk-prøven.

- Indsatsen fra kommune til kommune er meget forskellig, og derfor kan en treårig integrationsperiode ende med at blive en sovepude. Derfor skal der sættes mere fleksibelt og målrettet ind, siger Ole Bondo Christensen.

Der er cirka 600.000 indvandrere og flygtninge i Danmark, og i gennemsnit er 10 procent af borgerne i en kommune indvandrere.

Ud over at samfundet kan spare milliarder på at forsørge indvandrere og flygtninge, vil det også betyde et bedre selvværd og et liv med bedre indhold for indvandrerne, hvis de kan forsørge sig selv, mener arbejdsgruppen.

- Vi har set eksempler på, senest i Sverige, hvad det kan få af konsekvenser, når indvandrere føler sig isoleret og udenfor samfundet i stedet for at være aktive medborgere.

- Det er et stort menneskeligt spild, og det har potentiale til at tære på samfundets sammenhængskraft, hvis vi ikke lykkes bedre med integrationen, siger Ole Bondo Christensen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.