Derfor er æg supersundt

Nøjes ikke kun med at spise æg af chokolade i påsken

Arkivfoto <i>Pressefotograf Lars Pauli</i>

Arkivfoto Pressefotograf Lars Pauli

HELE LANDET: I disse påskedage er der fokus på æg, men selv om det måske især er dem af chokolade, så er der gode grunde til at spise rigtige æg.

For efter at sundhedsforskere har konstateret, at æg ikke øger kolesteroltallet i blodet hos 70 procent af befolkningen og kun i mindre grad forringer eller måske ligefrem forbedrer kolesterolsammensætningen hos resten, så har æg næsten fået status som superfood.

Testede salat

En dansk undersøgelse allerede tilbage fra 1994 viste, at det såkaldt gode HDL-kolesterol forhøjes med op til 10 procent, hvis man spiser to æg dagligt i seks uger - og nyere undersøgelser har også vist, at æg ændrer strukturen af det dårlige LDL-kolesterol fra små til store partikler, der gør det sværere for kolesterolet at sætte sig fast i blodkarrenes indre foring.

Derudover viser en helt ny undersøgelse fra Purdue University, Indiana, USA, at kroppen optager mange flere carotenoider, når man spiser salat med kogte æg i.

Forskerne testede 16 raske unge mænd, efter at de spiste en salat enten uden æg, med 1,5 æg eller en salat med tre æg.

Salaten bestod af tomater, revne gulerødder, babyspinat, romaine salat og almindeligt bukketorn (gojibær).

Beskytter mod øjenlidelser

Undersøgelsen viste at deltagerne, der spiste tre æg i salaten, optog 3-9 gange så mange carotenoider som beta-caroten, alfa-caroten, lutein og zeraxanthin.

Æg indeholder faktisk også selv betydelige mængder af antioxidanterne lutein og zeraxanthin, der er vigtige for dit syn. Adskillige undersøgelser viser at de to A-vitaminer beskytter mod AMD (Aldersrelateret Makula Degeneration) og grå stær, der er de to mest almindelige øjenlidelser, når vi bliver ældre.

Æg har desuden et højt protein-indhold med det man kalder en høj proteinkvalitet, der bl.a. har vist sig at reducere mavefedtet.

Proteiner er bygget af 20 primære aminosyrer, hvoraf kroppen ikke selv kan producere de ni af dem og som derfor må tilføres via kosten.

Perfekt fordeling af aminosyrer

Fordelingen af aminosyrer afgør kvaliteten af fødevarers proteinkvalitet og proteinerne i æg har en høj kvalitet med en perfekt fordeling af aminosyrer.

En undersøgelse fra bl.a. University of Oklahoma og University of Tampa i Florida viste i 2012 at kvaliteten af proteiner er omvendt proportionalt med hvor meget mavefedt man taber. Jo højere kvalitet, des mere taber man sig.

Og ikke mindst er æg en vigtig kilde til cholin, der er en vigtig byggesten i cellemembraner og har stor betydning for molekylers signalering i hjernen.

Undersøgelser fra Cornell University viser at cholin under graviditeten er vigtig for at børn undgår psykiske sygdomme, formentlig fordi det reducerer moderens angst og nervøsitet. Andre undersøgelser viser at cholin også styrker hukommelse og opmærksomhed.

11 madråd til at sænke dit kolestroltal uden medicin

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden