Derfor er det "smarte" hjem en god forretning

Fremtiden banker på døren, og den har taget store besparelser på strøm og varme med sig. Se hvorfor dit hjem skal være mere "intelligent".

Forestil dig, at din hoveddør popper op af sig selv, når du kommer hjem fra arbejde med indkøbsposer i begge hænder. Radiatoren skruer selv op for varmen, og køleskabet bestiller selv de varer, du mangler. Velkommen til det "smarte", intelligente hjem.

Det er ikke science fiction. Teknologien er der, men selvom danskerne gerne vil være "smarte" og køber smartphones og smart-tv som aldrig før, kniber det gevaldigt med også at blive smarte derhjemme.

Ifølge en analyse, som analyseinstituttet YouGov Zapera har foretaget for Danfoss, angiver fem procent af danskerne, at de i dag benytter sig af den slags smart home-løsninger, hvor man bl.a. kan styre lys og varme med en app på sin smartphone.

Én landsdel skiller sig dog ud, og det er Nordjylland, hvor hele ni procent er med på vognen.

De lave tal overrasker Preben Mejer, som er it-rådgiver og medstifter af Innovation Lab.

- Det overrasker mig måske lidt, at teknologien ikke er nået ud i de danske hjem endnu, men jeg forventer, at det nok skal komme. Undersøgelser fra USA viser, at hver fjerde amerikaner i dag har smart home-teknologi i sit hjem, så det er bare et spørgsmål om tid, før vi når dertil i Danmark, mener Preben Mejer.

Grunden til, at smart home-løsninger pludselig er blevet så relevante er, at de har nået et prisniveau, hvor mange kan være med. Samtidig er mange danske hjem udstyret med lynhurtige bredbåndsforbindelser, der kan håndtere de smarte apparater. 

Og danskerne vil da også gerne. Halvdelen svarer i undersøgelsen, at de i nogen grad kan se fordelen, men indtil videre har de ikke punget ud for en ny termostat eller en el-pære med internetforbindelse.

Fordelen ved smart home-løsninger er, at dit hjem i stigende grad bliver mere "intelligent" og tilpasser dit energiforbrug ved at indsamle data om dine behov, så du f.eks. ikke bruger strøm og varme, når du er på arbejde eller på en lang weekend.

Det er bekvemmeligt, men måske endnu mere vigtigt: Du kan spare penge og være god ved miljøet.

Men for at smarte løsninger skal få sit folkelige gennembrud, kræver det, at produkterne er brugervenlige, og at forbrugerne finder dem relevante, vurderer Preben Mejer. 

Nogle af den type produkter, som er på markedet nu, er, fjernbetjening til din hoveddør, styring af varme og belysning med din mobil, få besked, når dit barn kommer hjem fra skole, en intelligent alarm, som selv slukker for kaffemaskinen, hvis du har glemt det og meget mere.

Hos boligejernes videnscenter Bolius er man skeptisk over for, hvor meget en almindelig, dansk husstand reelt kan spare.  

- Der er ingen tvivl om, at et stort kontor kan hente en stor besparelse, men i et lille, privat hjem tvivler jeg på, at besparelsen er stor nok til, at det kan appellere til den almindelige boligejer. Samtidig oplever man som boligejer, at de gamle installationer fungerer udmærket, siger arkitekt og rådgiver hos Bolius, Tine Nielsen.

Så meget kan du spare på det intelligente hjem:

Hver fjerde amerikaner over 18 år har et smart home-produkt. Næsten halvdelen siger, at de kan spare cirka 100 dollar i gennemsnit om måneden, svarende til 670 kroner om måneden. (her er det særligt på aircondition)

Hvor meget danskere kan spare er mere usikkert, men Dong Energy har tidligere vurderet, at smarte løsninger kan give en besparelse på op til 23 procent af et gennemsnitligt strømforbrug.

Kilder: Gartner, Coldwell Banker, CNET, Dong

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.