Derfor er EU-politikere rasende på Danmark

Derfor er EU-politikere rasende på Danmark

EU's folkevalgte parlamentarikere raser over ny lovgivning på det grænseløse Schengen-område. Men hvorfor egentlig?

* I sidste øjeblik ændrede de 27 EU-lande på det juridiske grundlag for en del af aftalen - en ny evalueringsmekanisme - så EU-Parlamentet reelt ikke får magt til at vedtage eller forkaste forslaget. Uden ændringen ville parlamentet have haft fuld indflydelse på aftalen.

* Parlamentarikerne føler sig ført bag lyset. De ønsker - ligesom EU-Kommissionen - at have mere magt og henviser til, at grænsekontrol og -lovgivning er en vigtig del af EU-samarbejdet og ligger inden for fællesskabet og ikke det enkelte medlemsland.

* Flere af dem frygter, at de nye regler vil hæmme den fri bevægelighed i Europa og kalder de nye regler for en sejr for højrepopulismen.

* Formanden for den største gruppe i parlamentet, den konservative EPP-gruppe, truer med at boykotte det danske formandskab og sætte alle forhandlinger i bero. Det kan betyde, at en række danske mærkesager overgår til Cypern, der overtager formandskabet i juli.

* Justitsminister Morten Bødskov (S) afviser kritikken. Han mener, at man har lyttet særdeles meget til parlamentet undervejs, og at Danmark i øvrigt i god tid underrettede parlamentet om, at man ville lave ændringen.

/ritzau/