Danmark

Derfor frygter lægerne sejlivede bakterier

Flere og flere bakterier bliver multiresistente. Det vil gøre det svært at behandle alvorlige sygdomme.

Derfor frygter lægerne sejlivede bakterier

Antibiotikabehandling har til formål at dræbe de sygdomsfremkaldende bakterier. Men behandlingen kan også medføre, at bakterierne beskytter sig ved med tiden at udvikle resistens over for antibiotikummet.

Det er derfor vigtigt ikke at overforbruge antibiotika.

* ESBL-bakterie:

- Et af de bredspektrede antibiotika, som bruges til behandling af livstruende infektioner, er cefalosporin. Det specielle ved cefalosporin-resistens er, at bakterierne også bliver resistente over for næsten alle de almindelige typer af penicillin.

- De enzymer, der skaber cefalosporin-resistens, hedder ESBL (extended spektrum beta-laktamase). Cefalosporin-resistente bakterier, som for eksempel e-coli, salmonella og klebsiella kaldes derfor ESBL-producerende bakterier eller blot ESBL-bakterier.

* Multiresistente bakterier:

- De ESBL- bakterier, der giver sygdom hos mennesker, er ofte også resistente over for andre grupper af antibiotika for eksempel gentamicin og ciprofloxacin. Det vil sige, at de er multiresistente.

* CPE-bakterier:

- Carbapenemer er en gruppe antibiotika, som bliver anvendt til at behandle alvorlige infektioner med multiresistente bakterier. Den bedste mulighed for behandling af multiresistente ESBL-bakterier er carbapenemer.

- Men nogle multiresistente bakterier har også udviklet resistens over for carbapenemerne. Derfor er der i praksis få og oftest ikke optimale antibiotika til behandling af infektioner med den type bakterier.

(Kilde: DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet og Statens Serum Institut)

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.