Udland

Derfor gik det galt mellem Pakistan og USA

Et fejlagtigt angreb og en rasende reaktion har i syv måneder skabt splid i samarbejdet mellem USA og Pakistan

Derfor gik det galt mellem Pakistan og USA

Natten mellem den 25. og 26. november 2011 angriber et amerikansk ubemandet dronefly en grænsepost mellem Pakistan og Afghanistan og dræber fejlagtigt 24 pakistanske soldater. Angrebet skulle være rettet mod Taliban-oprørere.

* Det pakistanske militær bliver rasende over angrebet, og styret i Islamabad afskærer forsyningsvejene, som Nato bruger for at komme til Afghanistan med alt fra madvarer til materiel til de udstationerede soldater i det krigshærgede land.

* Pakistans premierminister, Raja Pervez Ashraf, udtaler efter angrebet, at konflikten ikke kun skader Pakistans forhold til USA, men også landets forhold til de resterende 49 lande, der deltager i Isaf-styrken under ledelse af Nato i Afghanistan.

* Forsyningerne er siden sendt ad en dyrere rute gennem Centralasien, men forsyningsruten via Pakistan vil i stigende grad blive vigtigere for Nato, når alle kamptropper og store mængder udstyr i 2014 skal trækkes ud af Afghanistan.

* 5. december 2011 boykotter Pakistan en international konference om Afghanistan, hvor 85 lande, 15 internationale organisationer og FN diskuterer tilbagetrækningen fra landet i 2014 og fremtidsudsigterne.

* USA og Pakistan holder efterfølgende lidt afstand til hinanden, så der kan falde ro over konflikten.

* I midten af april 2012 anbefaler flere pakistanske parlamentsmedlemmer at genåbne forsyningsvejene for USA mod en uforbeholden undskyldning for angrebet.

* Den 20. maj deltager Pakistans præsident, Asif Ali Zardari i et Nato-topmøde i Chicago.

Han er inviteret af USA's præsident, Barack Obama, der håber at få løst striden. Men vejene bliver ikke åbnet på trods af invitationen, og som følge heraf undlader Obama at mødes ansigt til ansigt med Zardari under topmødet.

* I løbet af juni kommer der skred i forhandlingerne, da højtstående amerikanske embedsmænd rejser til Islamabad.

* Tirsdag kondolerer USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, over for de pakistanske familier, som mistede pårørende i det skæbnesvangre angreb.

- Vi vil samarbejde tæt med Pakistan og Afghanistan for at undgå, at noget lignende kan ske igen, siger Hillary Clinton i en officiel udtalelse.

USA og Nato har skåret ned på drone-flyvningerne siden november 2011.

Og Pakistans udenrigsminister, Hina Rabbani Khar, har ifølge Clinton givet tilsagn om, at Pakistan genåbner forsyningsvejene.

(Kilder: BBC, AFP, New York Times og Jyllands-Posten)

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.