Derfor gør passiv rygning dig fed

Især børn har markant større risiko for hjertekar- eller stofskifteproblemer

slankeviden.dk
Arkivfoto
Danmark 10. november 2014 12:53
DANMARK: Røg dine forældre i jeres hjem har du en højere risiko for at være eller blive overvægtig Ja, faktisk er risikoen større end for rygerne selv, viser en ny undersøgelse fra Brigham Young University (BYU). Det skriver slankeviden.dk.

- Mennesker, der bor sammen med en ryger, især børn, har massivt øget risiko for hjertekar- eller stofskifteproblemer, siger professor i fysiologi og udviklingsbiologi på BYU, Benjamin Bikman, der er chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism.

Sammen med kollegaen Paul Reynolds har Bikman forsøgt, at lokalisere mekanismen bag hvorfor rygere bliver insulinresistente. De udsatte derfor laboratoriemus for passiv rygning og fulgte udviklingen af deres stofskifte.

Og rigtig nok tog de mus, der udsattes for røg, på i vægt. Da de gik helt ned på celleniveau, fandt forskerne, at røg fik en lille lipid kaldet ceramid til at ændre mitokondrier i cellerne, så den normale cellefunktion blev forstyrret og hæmmede cellernes evne til at reagere på insulin.

- Lungerne er letpåvirkeligt af vort miljø, og denne forskning viser, at reaktionen på passiv rygning indebærer en ændring af følsomheden over for insulin, siger Reynolds.

Så slemt er det at leve med en ryger

- Når nogle bliver insulinresistente har deres krop brug for mere insulin. Og hver gang dit insulinniveau stiger produceres der mere fedt i kroppen.

Men forskerne fandt også nøglen til at vende virkningerne af cigaretrøg - nemlig at hæmme ceramid. Forskerne konstaterede, at mus, der blev behandlet med myriocin, der er en kendt ceramid-blokker, ikke tager på i vægt eller får stofskifte-problemer, selv om de blev udsat for røg.

Sådan skal du spise for at rygestoppet holder

Og når musene, der var udsat for passiv røg, men samtidig fik myriocin, blev fodret med en kost med et højt sukkerindhold, kunne man ikke observere nogle forstyrrelser af stofskiftet. Nu er Bikman og hans team i et kapløb med andre forskere for at finde en ceramid-hæmmer, der er sikker for mennesker.

7 råd til at slippe af med det farlige mavefedt

- Tanken om, at der kan være en behandling, vi kan give til ikke-rygere for at beskytte dem mod følgerne af at være vokset op i et hjem med en ryger er ganske glædelig, siger Bikman.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...