Derfor Haller
Bent Haller er månedens kunstner i projekt Stedets Ånd

Arkivfoto
NORDJYLLAND:Bangsbo Strand i starten af 60’erne: Haller er i lære som elektriker på Alpha Diesel i Frederikshavn. Men der er også samtalerne med maleren Poul Sørensen. Jeg ramte Poul 10 år efter Haller, så det kan jeg godt forstå, fordi Poul også talte med mig
Haller kom ud i verden. Til København og tegning efter menneskefiguren. Thorvaldsens Museum og Glyptoteket.
Siden fulgte Det Jyske Kunstakademi i Aarhus, hvor blandt andre Erling Frederiksen underviste. Allerede da var Bent Haller skrivende.
Tørst efter at se og lære kastede ham ud i både de gamle kulturbærende historier og i de historier, der kom ud af at samfundet ændrede sig.
Portrættet af Frederikshavn, og den der konkurrence om en børnebog, som han vinder med ”Katamaranen”. Det fyldte så meget og satte skel i sin tids diskussion.
Og om guldalderen i Skagen. Tilbage midt i firserne, da jeg mødte denne bog, var det en rensning og en ny start. Det var en befrielse at se alt det romantiske sludder renset af, for i stedet at se Skagen i skawboernes optik. Som mennesker og ikke kun som en pittoresk staffage, i en æstetisk og mondæn velhaverkultur.
Hallers fortælling passede langt bedre i den sociale virkelighed, der var i Skagen i den såkaldte guldalder, og disse historier levede stadigt i tressernes Skagen.
Her revitaliserede Haller sin bedstemors fortælling. Og menneskene i Skagen stod frem.
Utallige tekster, hundredvis af bøger, digte, og udvikling i medie skift: Teater, film, maleri, skulptur, oversættelser og så videre. Det ene medie føder det andet, som det ses hos andre kunstnere, såsom Johannes V. Jensen, Holger Drachmann, Storm P., Egon Mathiesen og Gustav Munch Petersen.
Afsøgning af muligheder fører Haller vidt omkring. Fra Bangsbostrand til her og nu.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.