Hele landet

Derfor ligger digitale valg langt ude i fremtiden

Dansk forsker vurderer, at der kommer til at gå en rum tid, før danskerne får mulighed for at levere deres valgstemme digitalt. Hos KMD er man klar til at arbejde på løsninger, når den politiske vilje er der. Politikerne gået i tænkeboks

Arkivfoto: Henrik Bo

Arkivfoto: Henrik Bo

HELE LANDET: Hvordan kan den danske valgproces digitaliseres, uden det skaber mistillid blandt vælgerne og risiko for fejl eller ondsindede angreb? Det spørgsmål arbejder en gruppe forskere på at besvare. Men det er ikke let. Det skriver Videnskab.dk.

- Det er meget komplekst. Og indtil videre findes der ikke et system i verden, der er sikkert nok til, at det giver mening at indføre i Danmark – og systemet er heller ikke lige om hjørnet, siger Carsten Schürmann, der er projektansvarlig på forskningsprojektet DemTech.

Forskerne i DemTech, som har fået en økonomisk løftestang fra Innovationsfonden, samarbejder med valgkommissioner og forskere verden over for at finde en teknologisk løsning, der er sikker og gennemsigtig nok til at indføre i dansk kontekst. Og de arbejder på den tekniske front med at teste teknologi og udvikle ny, at verificere eksisterende løsninger og definere protokoller, der kan opgøre stemmerne på en sikker og gennemsigtig måde.

Særligt ét forhold udfordrer: Hvordan kombinerer man stemmehemmeligheden med en sikkerhed for, at computeren optæller resultaterne korrekt? Forskerne i DemTech har ikke svaret endnu, men de er klar over, at tillid og gennemsigtighed skal spille en nøglerolle i et kommende digitalt valgsystem.   

- Den danske tillid til valgsystemet ligger meget højt sammenlignet med andre lande. Det er helt afgørende, at den tillid fortsætter i et digitalt valg. Ellers risikerer vi faldende vælgertillid og i sidste ende et svækket demokrati, siger Carsten Schürmann.

Digitale valg i udlandet

Når forskere og politikere taler om at digitalisere valgprocessen, handler det om at kunne tilbyde en digital løsning som supplement til den traditionelle valgproces, ikke som erstatning. Og så handler det om at kunne sætte krydset på stemmesedlen digitalt, for flere af de øvrige dele af valgprocessen er allerede digitale.

Læs mere på Videnskab.dk: Disse danskere afgjorde folketingsvalget 2015

KMD står bag flere komplekse it-systemer i stater og kommuner, herunder teknikken bag valgudskrivningen og digitale valglister. Steen Østergaard, der er valgansvarlig i KMD, mener, at der allerede findes digitale løsninger, der ville kunne bruges i dansk kontekst og understreger samtidig, at det er en politisk beslutning.  

- Ja, der bliver afholdt valg i udlandet, som man stoler på. De franskmænd, der bor oversøisk, kan stemme digitalt i dag. Og de valg er blevet godkendt. Men det er klart, at sikkerhedsspørgsmålet er en »evig kamp«. Det samme gælder for netbankerne. Men systemerne er der, siger Steen Østergaard.

Han er dog enig med Carsten Schürmann i, at tillid og gennemsigtighed er helt afgørende, når det digitale valg skal indføres i Danmark.

- Vi har en høj stemmeprocent i dag. Hvad sker der med den, hvis vi laver om på måden at stemme på? Risikerer tilliden til det danske valgsystem at falde sammen med vælgertilslutningen?  Det er relevante spørgsmål, som fylder meget i den politiske bevidsthed, og det er en god og vigtig debat at få taget i Danmark, siger han.

Læs mere om, hvordan politikerne har grebet spørgsmålet an, på Videnskab.dk.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.