Derfor skal du ikke stege kødet hårdt

Høje stegetemperaturer kan frigøre stoffer, der er skadelige for din hjerne

Arkivfoto <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Arkivfoto Foto: Kim Dahl Hansen

HELE LANDET: Høje stegetemperaturer kan muligvis sikre dig lige den lækre bøf, der får dine tænder til at løbe i vand, men det udvikler også farlige stoffer for din hjerne.

Det viser en ny undersøgelse, der har sammenlignet tilberedning af 549 fødevarer med udbrud af Alzheimers.

Undersøgelse så på indholdet af avancerede glykerings slutprodukter (AGE), som opstår i forbindelse med stegning af maden.

AGE er en gruppe af forbindelser, der er kombinationer af sukkere og proteiner og andre store molekyler. De kan dannes i kroppen, men også når maden tilberedes ved høje temperaturer eller ældes i lang tid - som hård ost.

AGE øger risikoen for forskellige kroniske sygdomme gennem flere mekanismer, herunder øget inflammation og oxidativt stress.

I den nye undersøgelse har forskerne ved Mount Sinai School of Medicine i New York tilberedt de 549 forskellige fødevarer ved forskellige temperaturer og metoder for at måle indholdet af AGE i maden. De fandt, at jo højere tilberedningstemperatur, des højere indhold af AGE. For eksempel målte de indholdet af AGE til næsten 9 gange så højt i 100 gram stegt oksekød som i det rå kød.

Kød og olie værst

Undersøgelsen viste, at kød bidrager mest til AGE, efterfulgt af vegetabilske olier, ost og fisk. Fødevarer som korn og kerner, æg, frugt, bælgfrugter, mælk, nødder, stivelsesholdige rødder og grøntsager bidrager generelt mindre til den samlede mængde af AGE, enten fordi de generelt er tilberedt ved lave temperaturer eller fordi de udgør mindre dele af kosten.

Otte madråd mod tidlig demens

- Tidligere undersøgelser har vist, at mus, der fik en diæt med et højt indhold af AGE - på niveau med en typisk vestlig kost - havde høje niveauer af AGE i deres hjerner sammen med en ophobning af beta-amyloid, skriver forskerne i undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Alzheimers Disease.

Beta-amyolide proteiner ophobes hos nogle mennesker som en form for forkalkning i hjernen.

10 tidlige tegn på demens

Samtidig udviklede musene et fald i deres kognitive og motoriske evner.

Mus fodret med en kost med et lavt indhold af AGE var til gengæld ikke ramt af kognitive problemer eller et forhøjet niveau af hverken AGE eller beta-amyloid. Desuden har kliniske studier vist, at personer med højere indhold af AGE i blodet fra kosten, er mere tilbøjelige til at blive ramt af kognitive problemer.

12 madråd mod Alzheimers

- Resultaterne peger på at man kan reducere risikoen for Alzheimers og demens ved at koge eller stege mad ved lavere temperaturer - så det ikke bare handler om hvad vi spiser, men også om hvordan vi spiser det.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.