Derfor skal du spise flere proteiner

Jo ældre du bliver, jo vigtigere er de at styrke muskler ved at spise proteiner

Arkivfoto

Arkivfoto

LIVSSTIL:Øget muskelmasse kan bidrage til en sundere vægt, bedre kondition og en forbedret livskvalitet. Ikke mindst hvis du lider af knogleskørhed.

Jo ældre du bliver, des vigtigere bliver det derfor at styrke dine muskler. Og dermed bliver det mere afgørende, at spise proteiner, der er grundlaget for muskelopbygning.

I almindelighed anbefaler man et dagligt protein-indtag på ca. 0,75 gram pr kilo, men tidligere forskning har vist, at ældre voksne har brug for et protein indtag på mindst 1,20 g/kg legemsvægt for at opnå maksimal proteinsyntese, der er den proces, hvorved celler producerer protein af aminosyrer.

Det indebærer en væsentlig større mængde protein end den anbefalede mængde i kosten.

Forskere ved Center for Translational Research in Aging and Longevity ved University of Arkansas satte sig for at måle, om et proteinindtag, der var større end det, den gennemsnitlige amerikanske voksne spiser dagligt, fører til større nettoprotein-gevinst hos ældre.

De undersøgte også, om tidspunktet, hvor vi spiser proteinerne, gjorde en forskel for proteinsyntesen - og for nettoprotein-gevinsten.

Forskerholdet undersøgte 20 raske voksne mellem 52-75 år, som de tilfældigt delte op i fire grupper i løbet af en fire-dages testperiode.

Derfor er proteiner vigtigere for vægten end at tælle kalorier

To grupper spiste den anbefalede daglige mængde protein på 0,8 g / kg per dag, hvor den ene gruppe spiste proteiner ligeligt fordelt ved dagens tre måltider (3 x 33 procent), mens den anden gruppe spiste proteinerne ujævnt fordelt ved måltiderne (15 procent til morgenmad, 20 procent til frokost og 65procent på aftensmad).

De to andre grupper spiste dobbelt så meget som den anbefalede mængde proteiner (1,5 g / kg dag) og efter de samme fordelingsprincipper, som de to første grupper.

Så meget længere lever du med stærke muskler

Den ekstra 0,7 g/ kg protein fik de i form af mælkeproteinkoncentrat (lige dele valle og kasein). Alle måltider blev lavet i Metabolic Kitchen på University of Arkansas Translationel Research Institute. Deltagerne registrerede tidspunktet og andre detaljer om den mad, de spiste.

Resultaterne viste, at selv om fordelingen af protein på de forskellige måltider ikke gjorde nogen forskel, så havde det samlede daglige indtag af protein betydning.

Tre tegn på at du får for meget protein

- Vi observerede en definitiv effekt af en større mængde protein på hele kroppens nettoprotein balance og muskel proteinsyntese, skriver forskerne i American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.