Derfor skal landsholdstrøjen være rød

Nicklas Bendtner og de øvrige landsholdsspillere har størst chance for sejr, hvis de spiller i røde trøjer

Arkivfoto

Arkivfoto

HELE LANDET: Det er i hvert fald en tese mange danske mænd har troet eller tror på, og som en ny undersøgelse tilsyneladende også bekræfter.

Mænd i rødt tøj giver nemlig andre et indtryk af dem som vrede, aggressive og dominerende.

Det viser i hvert fald det nye studie fra Durham University i England, hvor forskere bad 50 mænd og 50 kvinder om at kigge på billeder af mænd i forskelligt farvede t-shirts.

Resultatet viste, at deltagerne bedømte mænd iført røde t-shirts, som mere aggressive og vrede end mænd i blåt eller gråt.

Bør droppe rødt

Men mens de mandlige deltagere havde tendens til også at vurdere mænd i rødt som ”dominerende”, så opfattede kvinderne dem ikke på den måde.

Resultaterne af forskningen kan have paralleller i naturen og giver måske et hint til mænd om, at de i visse sociale situationer bør droppe rødt, siger Rob Barton, der er professor i evolutionær antropologi og chefforsker for undersøgelsen, som er offentliggjort i Biology Letters.

Rød signalerer ofte aggression hos dyr - og tendensen til at mænd bliver røde i hovedet, når de er vrede, menes at være nedarvet fra vores forfædre som et advarselssignal. Nogle dyrearter viser en rød farve for at kunne dominere konkurrerende hanner så de kan parre sig med hunnerne, forklarer han.

- Vi ved, at farven rød har en effekt på den menneskelige hjerne. Det er indlejret i vores kultur, for eksempel tanken om et rødt slips - kendt som et ’powerslips’ i erhvervslivet, eller som rød alarm, siger Diana Wiedemann fra Institut for Antropologi.

Vil forbyde røde kampdragter

- Konsekvenserne af vores forskning er, at man bør tænke sig grundigt om før vigtige møder, som jobsamtaler. At blive opfattet som aggressiv eller dominerende kan være en fordel i nogle tilfælde, men en ulempe i andre, for eksempel i situationer, hvor teamwork eller troværdighed er vigtig.

Derfor skal syge vælge røde salatblade

Resultaterne er baseret på billeder af mænd, der var digitalt manipuleret, så de syntes at bære en bred vifte af forskelligt farvede t-shirts. Disse blev vist til de de 100 mænd og kvinder, der blev bedt om at vurdere dem på en skala fra 1-7 for både aggression og dominans.

De frivillige blev også bedt om at træffe beslutning om den følelsesmæssige tilstand, manden havde på de forskellige billeder. Deltagerne havde en tendens til at vælge ”vred”, når manden var iført rødt, frem for eksempelvis glad, bange eller neutral.

Kvinder i rødt opfattes som seksuelle trusler

- Tilsammen tyder vores resultater på en klar sammenhæng mellem farven rød og opfattelsen af vrede, muligvis relateret til den rolle, ansigtsrødmen har som et naturligt tegn på vrede, siger professor Barton.

Forskerne fra Durham University har tidligere påvist, at rødt tøj kan påvirke sport, fremme aggression og konkurrenceevne hos hold og virke truende på modstandere. Professor Barton taler i øjeblikket med arrangører af kampsport om muligheden for at indføre nye regler om rødt kamptøj, for at undgå at farven giver en urimelig fordel.

Otte råd til at øge dit testosteron-niveau

Teorien halter dog en smule, for da Danmark i november spillede i hvid trøje på udebane mod Serbien, der spillede i rødt, vandt Morten Olsens tropper med 3-1 i EM-kvalifikationen.

I juni skal vi spille returkamp mod Serbien i Parken. Hvordan skal det ikke gå, når vi er iført røde trøjer.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.