Derfor skal vi bekymre os om USA's budgetforhandlinger

Slutspillet om at undgå "the fiscal cliff" i USA er gået i gang, og det kan få stor betydning for dig og mig.

Derfor skal vi bekymre os om USA's budgetforhandlinger

De finansielle markeder og politikere i hele verden holder vejret i disse dage, fordi det endnu ikke er lykkedes de amerikanske politikere at lande en ny aftale for den kriseramte amerikanske økonomi.

- Det betyder, at alt står stille, for USA er stadig verdens vigtigste økonomi, siger Jan Størup Nielsen, makroøkonom i Nordea.

- Konsekvenserne, hvis man ikke når en aftale, er så massive, at dette får helt afgørende betydning for amerikanernes økonomi i 2013 og dermed også helt afgørende betydning for verdensøkonomien næste år, siger han.

Bliver der ikke indgået en ny aftale på de kommende møder, vil en række automatiske besparelser og skattestigninger træde i kraft i 2013, hvilket i ifølge eksperter vil trække 600 milliarder dollar (3375 milliarder kroner) ud af den amerikanske økonomi næste år.

Det vil sandsynligvis sende landet i recession. Det kaldes "the fiscal cliff" - den økonomiske afgrund - og vil også ramme resten af verden og altså også folk i Danmark.

- I første omgang vil vi nok mærke reaktionen primært på de finansielle markeder. Aktiemarkedet vil få nogle ordentlige tæsk, fordi frygten for fremtiden vil vende tilbage. Der vil være usikkerhed, og man vil begynde at holde på pengene også i Danmark.

- På længere sigt vil det betyde, at vores vækst vil falde, og arbejdsløsheden vil stige, siger Jan Størup Nielsen.

USA kæmper især med store underskud på de offentlige budgetter, og derfor stiger den offentlige gæld meget.

Jan Størup Nielsen forklarer, at man ikke kan sige, at USA er tæt på et egentligt sammenbrud, som man ser i eksempelvis Sydeuropa, hvor ingen vil låne dem penge.

USA sidder nemlig på den vigtigste valuta - dollaren - og der er derfor stadig mange lande, som er parat til at skyde penge i landet.

- Det er så gået i politisk hårdknude, hvordan man får vendt skuden. Vores forventninger er, at politikerne vil besinde sig og nå frem til en eller anden form for kompromis.

- Men vi tror også, at det først vil ske i sidste øjeblik. Der er simpelthen så meget pres på det politiske og økonomiske system, at politikerne ikke kan bære ikke at nå frem til en aftale, siger Jan Størup Nielsen.

Forhandlingerne fortsætter weekenden igennem, og ifølge Jan Størup Nielsen kan de i sidste ende blive ved frem til den 2. januar, hvor de nyvalgte medlemmer til kongressen indtager deres pladser.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.