Udland

Derfor trækker det ud med en løsning om Cypern

Går Cypern statsbankerot, påvirker det verdensøkonomien og især Grækenland. Se her, hvorfor landet er i krise.

Derfor trækker det ud med en løsning om Cypern

I et forsøg på at redde Cypern fra den økonomiske afgrund mødes Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, søndag aften med en lang række ledere fra EU til et hasteindkaldt møde i 11. time i Bruxelles.

Hvis præsidenten ikke bliver enig med EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) om en redningspakke, er det uvist, hvad der sker.

Den lille ø-stat risikerer i værste fald at gå statsbankerot og at måtte forlade eurosamarbejdet.

Kortsigtede lån fra Cyperns nationalbank er lige nu det eneste, der holder de cypriotiske banker oven vande.

* Sådan startede det:

De to største banker i Cypern, Bank of Cyprus og Laiki Bank, mistede mange penge, da Grækenland blev ramt af den økonomiske krise i begyndelsen af 2010. Cypern har ikke kunnet tilbyde nødlån i det omfang, der er nødvendigt, da den selv er ramt økonomisk.

* Cypern har allerede afvist én redningspakke:

Cyperns parlament nedstemte tirsdag 19. marts en redningspakke fra de internationale långivere. Pakken bestod af et lån på 10 milliarder euro og en betingelse om, at Cypern selv skulle tilvejebringe 5.8 milliarder euro.

De penge skulle komme fra en engangsskat fra alle, der har penge i cypriotiske banker. Det medførte massive protester, da almindelige cyprioter ville miste en del af deres opsparing.

* Den Europæiske Centralbank, ECB, har nu givet Cypern en tidsfrist til mandag:

Hvis ECB trækker stikket, er de cypriotiske banker ikke i stand til at åbne tirsdag, da kunderne i givet fald ville stå i alenlange køer for at hæve deres penge.

Dermed ville bankerne træde ind i en form for økonomisk limbo, da der ikke kan udbetales løn eller blive betalt regninger, når bankerne er lukket.

* Staten risikerer økonomisk kollaps:

Hvis bankerne går bankerot, er det sandsynligt, at staten følger efter, da alle indskud under 100.000 euro (745.000 kroner) er forsikret under en indskydergaranti.

* Den cypriotiske økonomi udgør kun en lille del af eurozonens, men er stærkt forbundet til Grækenland.

Derfor kan et økonomisk kollaps have alvorlige konsekvenser for de i forvejen hårdt plagede grækere. Det afhænger af, hvordan eurozonen reagerer på en eventuel bankerot.

Cyperns banksektor er i høj grad forbundet til resten af verden, og hvis den kollapser, går det ud over virksomheder over hele verden. Da banksektoren er relativ lille, bliver det sandsynligvis mindre dramatisk.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.