Desperate flygtninge sælger nyrer og øjne

Grønne øjne til 275.000 kroner

Borgerkrigen i Syrien gør flygtninge desperate.Reuters

Borgerkrigen i Syrien gør flygtninge desperate.Reuters

SYRIEN:Uden penge eller håb i det hele taget træffer hundredvis af syriske flygtninge et ekstremt valg og sælger deres egne kropsdele. En nyre kan give 40.000 kr. og grønne øjne op til 275.000.

Det skriver Politiken fredag.

Politiken har i Libanon mødt den 21-årige syriske flygtning Ahmed, der har solgt sin venstre nyre for 40.000 kroner.

Tilbydes en formue

Det er en formue i et land, hvor en bygningsarbejder tjener omkring 550 kr. om måneden.

- Det betyder alt for os, siger Ahmed nøgternt og forklarer, at han allerede har brugt nogle af pengene til at leje et værelse til sig selv og sin familie - sin mor og to mindre søskende.

Ahmed solgte sin nyre via en mellemmand, der går under navnet Abu Hassan.

Succes for tidligere våbenhandler

Han tjente tidligere sine penge som våbenhandler, men i de senere måneder er organhandel blevet hans klart største business.

- Der er simpelthen så mange flere penge i det”, siger han til Politiken og anslår, at han i løbet af det sidste halve år har tjent ”langt over 500.000 kr.” på handlen med organer.

Han tjener omkring 5.000 kr. per nyre, siger han, og selv med den profit er der masser af penge til de øvrige involverede.

Nyre er en million værd

Ifølge WHO kan en nyre sælges for op til omkring 1,1 million kr. på det sorte marked. Hvor mange nyrer, der sælges illegalt i Libanon, ved ingen. Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at der på verdensplan sælges omkring 10.000 nyrer om året, og ifølge Abu Hassan kommer mange af dem nu fra Libanon. Siden nytår skønner Abu Hassan, at han har solgt omkring 150 nyrer, og han kender flere andre grupper, der også er aktive i organhandlen. /ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.