Desværre: Så mange år varer kvinders hedeture

Overgangsalderen kan ramme kvinder i mange år

Arkivfoto: Colourbox

Arkivfoto: Colourbox

HELE LANDET: Overgangsalderen rammer nogle kvinder betydeligt hårdere end andre. Udover en tendens til at tage mere på oplever 80 procent hedeture og nattesved, der fortsætter i årevis.

- Kvinder bør ikke blive overraskede, hvis deres hedeture varer flere år, siger Nancy Avis, der er professor i samfundsvidenskab og sundhedspolitik på Wake Forest School of Medicine i Winston-Salem og chefforsker på en undersøgelse offentliggjort i JAMA Internal Medicine.

Undersøgelsen viser at fire ud af fem kvinder oplever hedeture og nattesved i årene før deres menstruation ophører, og nogle må leve med næsten 12 års ubehagelige symptomer. De kvinder, der nøjagtig kunne sige, hvornår de havde deres sidste menstruation, rapporterede symptomer i gennemsnit 4,5 år efter.

I undersøgelsen deltog 1.449 kvinder i perioden 1996 til 2013.

Alle rapporterede at have hyppige hedeture og nattesved i mindst seks dage i løbet af to uger.

I gennemsnit varede symptomerne i 7,4 år, men jo tidligere symptomerne kom, desto længere fortsatte de.

De, der havde hedeture og andre menopausale symptomer inden overgangen til overgangsalderen, havde i snit symptomerne i 11,8 år.

Overgangsalderen opstår oftest i alderen 45 til 55 år. Symptomerne skyldes lavere niveauer af østrogen og andre hormoner. Fælles blandt symptomerne er hedeture og en hurtig følelse af varme, der ofte er ledsaget af svedtendens.

Behandlinger

- En mulighed er hormonbehandling, som mange kvinder dog helst undgår, fordi det har været forbundet med en øget risiko for brystkræft, siger Avis.

Hypnose kan reducere hedeture med 80 procent

- Og kvinder, der har haft brystkræft, kan ikke tage hormonbehandling, bemærkede hun.

Men der er alternativer til hormonbehandling.

- Tal med din læge om dine symptomer, hvis de forstyrrer din livskvalitet. Der er effektive behandlinger til rådighed, siger dr. Jo Ann Manson, der er chef for forebyggende medicin på Brigham and Women ’s Hospital i Boston.

- Nogle kvinder kan have brug for flere typer af behandling for deres hedeture, siger Manson.

- Lave doser af p-piller kan lindre hedeture og nattesved for kvinder, hvis symptomerne begynder, før de går gennem overgangsalderen, siger hun.

- Er de kommet igennem overgangsalderen, kan de derefter skifte til en ikke-hormonel behandling, siger hun.

10 råd til et bedre liv med hedeture

Andre husgeråd er ifølge eksperterne at undgå koffein, alkohol, rygning, krydret mad, drikke koldt vand og holde soveværelset køligt.

- Desuden kan lave doser af antidepressiva lindre hedeture.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.