Det ældste barn i flokken er klogest

IQ falder med nummeret i søskendeflokken

Der er for alvor noget at græde over, hvis du er nummer to, tre eller fire barn i familien. Arkivfoto

Der er for alvor noget at græde over, hvis du er nummer to, tre eller fire barn i familien. Arkivfoto

KØBENHAVN:Har du en lillebror eller lillesøster, taler sandsynligheden for, at du er mere intelligent, end de er.

Ifølge flere forskningsprojekter scorer den ældste i en søskendeflok generelt højere i IQ-test end deres yngre søskende, skriver Information.

Ifølge en stor undersøgelse af 11.690 skotske børn falder IQ’en i gennemsnit med cirka et enkelt point mellem første og andet barn - og med 2,3 point mellem andet og tredje barn.

Stimulerer nummer et

Det skyldes, at forældrene er bedre til at stimulere den førstefødte, vurderer professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, Erik Lykke Mortensen.

- Man ved, at sproglig stimulering er vigtig, og barn nummer ét bruger forældrene en masse tid på at tale med og stimulere, siger Erik Lykke Mortensen til Information.

- Inden for to år kommer så barn nummer to, som ikke får lige så megen opmærksomhed, tilføjer han.

En væsentlig del af IQ’en er genetisk bestemt, men miljøpåvirkninger i især den første del af livet har også betydning, understreger Erik Lykke Mortensen.

Familien har betydning

At det er det sociale liv i familien, der er afgørende for forskellen i IQ mellem søskende, bekræftes af Petter Kristensen, som er professor på National Institute of Occupational Health i Oslo.

Han har ud fra analyser af de norske IQ-test ved session for værnepligtige fundet frem til samme resultat:

- Det er familiemiljøet, der har betydning. Det handler om forældrenes støtte og ressourcerne i familien, siger Petter Kristensen til Information.

Flere undersøgelser viser, at der er en direkte sammenhæng mellem intelligens og uddannelsesniveau, ligesom den gennemsnitlige livsindtægt stiger med omtrent 160.000 kroner for hvert IQ-point.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.