Ældreforhold

Det eksotiske centralkøkken

Tyrkiske retter fra Pandrup til København

PANDRUP:Et menukort bestående af otte forretter, tre hovedretter og to desserter. Navne som Etli Yaprak Sarmasi, Icli Köfte og Kayisi Dolmasi. Ingen kan være i tvivl om, at menukortet er en kulinarisk oplevelse med rødder langt fra Danmark. Men her stopper det eksotiske også. Kokkene bag menuen er nemlig ansatte i et offentligt køkken. Ikke desto mindre er køkkenet i en klasse for sig selv. Centralkøkkenet på Pandrup Plejecenter råder over køkkenassistent Jane Bruun og ledende økonoma Mary-Ann Sørensen, der netop har nået finalen i Økonomaforeningens menukonkurrence for andet år i træk. I år er temaet "Mad til mennesker med rødder i en anden kultur", og Jane Bruun og Mary-Ann Sørensen har i den forbindelse kastet sig over tyrkisk mad. Sidste år var de to kokke også i finalen, hvor de dog måtte "nøjes" med andenpladsen, og der er ingen tvivl om, at de gerne vil stå øverst på podiet i år. - Vi vil vinde. Ellers skal man ikke stille op, siger Mary-Ann Sørensen, der med omhu indhyller hakket lammekød i fugtige vinblade. Finalen bliver afholdt 24. februar i Bella Centret i København. Det betyder, at heppekoret kun bliver repræsenteret med to ansatte fra Centralkøkkenet på grund af afstanden. Lang forberedelse Kokke-duoen har travlt med de sidste forberedelser, hvor pinjekerner, fladbrød, alverdens nødder og olier, forvandles til farverige små, indbydende bidder. Og det er ikke tilfældigt, at duoen er nået til finalen. Forberedelserne har været lange og grundige. Allerede omkring september sidste år begyndte Mary-Ann Sørensen at sammensætte menuen. Inspirationen har hun blandt andet hentet ved hjælp af tyrkiske veninder i Roskilde og Istanbul. Ifølge Jane Bruun er det da også Mary-Ann Sørensen, der er drivkraften bag duoen. - Jeg er stor kogebogs-samler, og det er næsten godnatlæsning for mig. Jeg elsker at lave mad, og det er dejligt at lave noget anderledes, siger Mary-Ann Sørensen. Mere end bare konkurrence Selvom Jane Bruun og Mary-Ann Sørensen er målbevidste, så handler det om mere end at vinde. Både Centralkøkkenet i Pandrup Kommune, men også de offentlige køkkener i resten af landet, kan gavne af konkurrencen, mener Mary-Ann Sørensen. - Der er så meget negativ omtale af de offentlige køkkener i landet, men det her viser jo, at vi ikke behøver at gå i stå, siger hun. Mad er en del af livskvaliteten, mener kokke-duoen. Beboerne på plejecentret skal have noget at vælge mellem, og når Pandrup Plejecenter får beboerne med anden etnisk baggrund, så skal der også være mad for dem, mener de. Hvis Jane Bruun og Mary-Ann Sørensen løber med sejren i år, så venter der en uges ophold på en fin fransk kokkeskole. Men det er sidste gang de deltager, så andre kan få muligheden, fortæller de.