Det er 10 år siden at Europa spredte sine vinger

Torsdag er det 10 år siden, at 10 østeuropæiske lande blev optaget i EU. En ubetinget succes i dag, lyder det.

- Dette er i sandhed et historisk øjeblik og en minderig dag. For europæere og hele verden. Europa spreder sine vinger, og vores nye medlemmer byder jeg hjerteligt velkommen i familien. Vores nye Europa er født.

Med disse ord cementerede den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), der på det tidspunkt var fungerende EU-formand, i 2002 indlemmelsen af 10 nye lande i det europæiske fællesskab, EU.

To år senere blev landene officielt optaget, og torsdag er det 10 år siden, at Vesteuropa og Østeuropa blev samlet. En begivenhed, der har fået stor betydning for alle medlemslande.

- Der var forleden en analyse, der viste, at Polens BNP (bruttonationalprodukt, red.) er stormet frem, siden de kom med. De er gået fra at være på niveau med Ukraine til at flerdoble deres BNP, fortæller Marlene Wind, der er leder af Europæiske Studier på Københavns Universitet.

- Så hvis man ser på de nye lande og det højere økonomiske niveau, de er kommet op på, har udvidelsen været en kæmpe succes for dem.

Hun fremhæver den sikkerhedspolitiske fordel som en af de vesteuropæiske landes gevinster ved udvidelsen mod øst.

- Man kan sige, at det har været med til at stabilisere Europa sikkerhedspolitisk. Østudvidelsen var blandt andet grunden til, at EU sidste år fik Nobels fredspris. Man kan ikke finde ret mange, der vil sige, at udvidelsen ikke har været en rigtig god ting for vores sikkerhed.

Folketingsmedlemmet Bertel Haarder (V) var i sin tid med til at forhandle udvidelsen på plads i kraft af sin position som europaminister under det danske formandskab. Og han beskriver i dag tilkomsten af de 10 lande som en ubetinget succes.

- Det er efter min mening gået over al forventning. Jeg var en af dem, der var mest begejstret for udvidelsen, men jeg var ikke i tvivl om de enorme problemer, der ville opstå, lige så snart, de kom med i EU, siger Bertel Haarder

- Og det gav utroligt mange problemer i starten, men det var det hele værd. Det kan alle se nu. Efter at have set, hvad der er tilstødt Ukraine i dag, så er ingen i tvivl om de enorme fordele ved, at 10 lande mod øst og syd blev lukket ind og fik del i vores tryghed og sikkerhed.

I dagens Danmark er effekten af østudvidelsen ifølge Marlene Wind også nem at få øje på.

- Vi har fået nye kæmpe markeder, og danske virksomheder sælger for milliarder af kroner til de nye medlemslande. Det ville de ikke have kunnet i samme grad, hvis landene havde ligget bag Jerntæppet eller ikke været en integrere del af det indre marked.

- De nye lande har været en kæmpe gevinst for dansk erhvervsliv. Og der er rigtig, rigtig mange danske job, der er bundet op på udvidelsen. Vi har i dag 500.000 danske job, der arbejder med indre marked-relaterede områder.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst