Det er blevet dyrere at bygge nyt

Arbejdsomkostninger til nybyggeri stiger, mens materialepriserne falder. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Det blev lidt dyrere at få håndværkere til at bygge huse i fjerde kvartal sidste år i forhold til kvartalet før. Samlet steg udgiften på den post med 0,7 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Igennem 2013 har prisstigningerne på de eksisterende boliger været en anelse højere end byggeomkostningerne. Man skal dog huske på, at en byggegrund heller ikke er helt gratis., siger Mikkel Høegh, chefanalytiker i BRFkredit.

- Generelt er udviklingen i dagens tal imidlertid et udtryk for, at der er en vis bevægelse i den rigtige retning i dansk økonomi, siger chefanalytikeren.

De samlede omkostninger ved at bygge nyt var dog uændrede, da det blev lidt billigere at købe materialer. Samlet faldt priserne med 0,3 procent.

På et år - fra fjerde kvartal 2012 til samme kvartal sidste år - er omkostningerne til nybyggeri for enfamiliehuse steget med 1,3 procent.

- Det svarer til, at man ved udgangen af 2013 skulle have 13.000 kroner mere op af lommen pr. million kroner, man vil bygge hus for sammenlignet med slutningen af 2012, siger Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank.

Set over en længere periode er det blevet betydeligt dyrere at bygge nyt, særligt når valget står mellem at købe en eksisterende bolig og nybyggeri.

Siden fjerde kvartal 2007 er byggeomkostningerne for boliger steget med 11 procent, mens handelspriserne er faldet med 17 procent for parcel- og rækkehuse, viser tal fra Nykredit.

- Forholdet mellem nybygningsprisen og prisen på en eksisterende bolig er faldet med 23 procent over de seneste seks år, siger Joachim Borg Kristensen, boligøkonom i Nykredit.

- Det har reduceret danskernes lyst til at investere i nybyggeri, hvilket netop også er en årsag til, at der i de seneste år er blevet opført meget få nye boliger, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.