Lokalpolitik

Det er ikke en vandet vits

Hvis ikke vandselskabet investerer nu, bliver det dyrt om 30 år

Løkken-Vrå har været meget, meget omhyggelig med at udarbejde fremadrettede kloakplaner og forsøgt at føre planerne ud i livet, siger Kim Bach.
 arkivfoto: Bent Bach

Løkken-Vrå har været meget, meget omhyggelig med at udarbejde fremadrettede kloakplaner og forsøgt at føre planerne ud i livet, siger Kim Bach. arkivfoto: Bent Bach

HJØRRING:Det er ikke en joke, når Hjørring Vandselskab beder kommunen om at give prisen på vand og spildevandsafgiften et ordentligt nøk i vejret. Det er nødvendigt, siger Kim Bach, formand for Hjørring Vandselskab. - Hvis vi skal løse vandselskabets opgave på tilfredsstillende vis og sørge for forsyningssikkerheden, er vi nødt til at sige, at vi skal have et takstløft - og det kan ikke gå hurtigt nok, siger Kim Bach. - Vi har et efterslæb på investeringerne. Det er der ikke noget nyt i. Vi prøver at investere på det rigtige tidspunkt udfra både økonomiske og tekniske betragtninger. Det er præcis samme problemstilling som med vejene og broerne. Jo længere tid der går, før vi foretager de nødvendige investeringer, jo dyrere bliver det, forklarer han. Hjørring Vandselskab lægger op til at indtægterne fra spildevand skal stige med 9,6 procent og indtægterne på postevand med 27 procent. For en gennemsnitsforbruger betyder den en ekstraregning på ca. 800 kr. og året. Mere end ventet Det er langt mere end Hjørring Kommune havde forventet og plan- og miljøudvalget har bedt vandselskabet om at se på tallene engang til, inden udvalget siger ja eller nej til takststigningerne. - Det er jo helt legitimt for politikerne at sige, at de ikke kan acceptere prisstigninger. Men vandselskabets opgave er at se på hvordan tingene bliver gjort rigtigt og sikre at tingene ikke kører skævt fremover. Hvis politikerne siger nej, holder drikkevandsforsyningen og spildevandsafledningen ikke op med at fungere. Vi ved bare ikke hvad slutregningen bliver om 30 år, siger Kim Bach. Han understreger, at de ekstra penge kun kan bruges på investeringer i vandforsyningen og spildevandsanlægget. Vandselskabet er ikke blevet en pengemaskine, selv om det er blevet udskilt i et selvstændigt aktieselskab. Det skal ligesom i de kommunale dage hvile i sig selv.