Det er nu, du skal så nyt græs

Er din græsplæne slidt, hullet eller fyldt med ukrudt, er august og september det bedste tidspunkt at rette op på det – se her hvorfor.

Måske skulle man tro, at udsynet til efterår ikke var godt for små, spæde græsspirer, men faktisk er det lige omvendt. Hvis din græsplæne ikke ser ud, som du ønsker, er det nu, du skal gøre noget ved det.

- August og september måned giver helt optimale forhold for græssåning, siger Jesper Carl Corfitzen, der er havefaglig leder hos Haveselskabet.

Hvert år rådgiver han mange folk i, hvordan de får en flot græsplæne, der passer til deres behov. Og lige nu lyder det bedste råd altså på, at man skal udnytte vejret. Det er netop nu, at der er mest nattedug samtidig med, at jordtemperaturen er høj. Det giver perfekte betingelser for græsfrøene, når de skal spire - uanset om du skal skabe en helt ny plæne eller hjælpe problematiske områder af en eksisterende.

Tag et kig på din græsplæne: er der kun få steder, der skal reddes, kan du klare det med pletsåning. Her er det vigtigt, at du fjerner ukrudt før du sår - ellers får frøene ikke kontakt med jorden. Dog kan pletsåning give et resultat, hvor "udbedringerne" ser anderledes ud end resten af græsplænen. Hvis din plæne har større problemer med ukrudt og huller, skal du hellere omså fuldstændigt, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

Derudover skal typen af græs også passe til formålet, og man får, hvad man betaler for. De billige poser med græsfrø til en tyver er for eksempel ikke værd at bruge hverken tid eller penge på.

- Køb i stedet nogle ordentlige frø fra en anerkendt producent, hvis du vil have en slidstærk plæne til fodboldspil eller en fin prydplæne, siger Jesper Carl Corfitzen.

Den nyeste tendens går i en mere afslappet retning i forhold til, hvordan vores have skal se ud. Græsset behøver ikke længere at være ensartet over det hele, og golfbane-looket er skiftet ud med et mere frodigt og naturligt udseende med primula, bellis, vintergækker, martsvioler og ranunkler, der får lov at blomstre.

- Det giver en fordel i forhold til vedligeholdelse, for så skal man kun have græsslåmaskinen frem 4-5 gange på en sæson i stedet for hver uge, siger Jesper Carl Corfitzen.

Et afslappet forhold til græsplænen har flere fordele, mener Bente Mortensen, der er uddannet hortonom og er selvstændig havekonsulent. I stedet for at jage ukrudt med kemi bør man hellere tage det med klør fem og samtidig få grønne fingre og motion, og en frøblanding med mikrokløver kan gøre gødning overflødig. Den kan nemlig både holde på kvælstof og afgive det som næring til græsset, og det betyder mindre arbejde til dig.

- Mikrokløver sørger for, at din græsplæne altid ser grøn ud, også når det er meget tørt, siger Bente Mortensen.

Fakta: Gode råd til en flot græsplæne

- Tjek din græsslåmaskine. Hvis kniven er sløv, slår du græsset ned i stedet for at klippe det.

- Luk huller i plænen ved at rive, efterså og tilføre topdressing, som er en blanding af kompost og sand eller jord

- Riv græsplænen for at fjerne mos og give græsset mere luft.

- Klip græsset én gang om ugen, eller to gange, hvis det vokser meget hurtigt. En bioklipper, hvor det afklippede græs bliver liggende, er med til at gøde jorden.

Kilde: Haveselskabet.dk

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.