Det er på Frederiksberg FEST: Tidl. restauratør Aage Holm lader sig hylde af stamkunderne

Inger Hørmann
Aage Holm - kom­mer jævn­ligt på Frederiksberg, selv om det er syv år si­den, han over­drog ste­det til søn­nen, Claus. Foto: Jens Mor­ten
EMNER 25. august 2007 06:00

AALBORG: Allerhelst ville han have været i Thailand, men hun - hustruen i snart 50 år - fandt rejsen for lang. Derfor er Aage Holm, restauratør på Café Frederiksberg i Vejgaard, tilbage i de vante omgivelser for at lade sig fejre. Det er sønnen Claus, som overtog forretningen i år 2000, der er vært. Aage Holm runder de 80 år i dag, lørdag, og tillader sig selv helt undtagelsesvis en øl i lokalerne. Han er ikke alene uddannet tjener, men også slagter. Tjenerlivet begyndte på Svenstrup Kro hos restauratør Ernst Christensen straks efter, at han var kommet ud af skolen. Han blev senere udlært slagter i faderens slagterforretning i Nørresundby. Det var under besættelsen. På verdenshavene Men verdenshavene trak. Krigen var slut, og verden igen åben. Først var han ude ad et par omgange med ØK på Østen, bl.a. i både Japan, Cambodja, Indien og Thailand. Siden blev det Atlanten med Svensk-Amerika-linjen med den gamle Gripsholm og siden krydstogtskibe rundt i Caribien. Aage Holm gik i land i 1958 og overtog faderens forretning. 15. maj 1969, samme år som Limfjordstunnelen blev indviet, købte han sig til hele ejendommen og nøglen til eget værtshus. Stedet var Café Frederiksberg, der trængte til lidt af hvert. I første omgang blev det nye toiletter. Siden er der sket noget stort set hvert eneste år. Det var Aage Holm, der åbnede Planet Pub i Nr. Tranders i 1977, men solgte forretningen, der var i lejede lokaler, for 1 mio. kr. tre et halvt år senere. Der var for megen ballade. Ikke indenfor, men udenfor. Han har også forsøgt sig med diskotek Rio Grande på Frederiksberg i årene 1978-86. Det blev aldrig den store succes med en 02-bevilling, som han ikke kunne få udvidet. Frederiksberg, blandt stamgæsterne i dag blot Frede, men fra begyndelsen Kafé Frederiksberg, åbnedes 15. juni 1900. Navnet skyldes, at området dengang hed Frederiksberg, men som senere er fortrængt af Vejgaard. Sidste stop Det var dengang den sidste beværtning i byen før markerne. For Aage Holm blev det stedet, han skulle tilbringe 31 af sine arbejdsår. Det var ham, der åbnede kl. 7 og blev der til, der kom afløsere på kl. 11. Sønnen Claus Holm, har slækket lidt på åbningstiderne og slår først dørene op kl. 8. - Om der er kunder den tid på dagen? Vist er der det. Og lutter rare kunder, der opfører sig som om de ejer murstenene. To af Aage Holms sønner er begge uddannet inden for branchen og begge på Hotel Hvide Hus. Claus, som også driver den engelske pub i Øster Hurup i sommersæsonen, er uddannet kok og Morten Holm, som har Kongerslev Kro og desuden er forpagter af cafeen på Lille Vildmosecentret, er uddannet tjener. Desuden er der sønnen, Michael, som er murermester og bosat i Tylstrup. Og naturligvis har Vejgaard ændret sig med årene, men til det bedre. Nu er den en by i byen og et sted, hvor Aage Holm kender de fleste, selv om han har haft privatadresse i Vodskov i over 40 år.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...