- Det er pænt sorteret

De nye containere er også 240 liter med spørgsmålstegn, men det går faktisk godt med at sortere

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Folk har taget det til sig, siger kommunens renovationschef, Carsten Iversen

De nye containere til metal/plastic og pap/papir er 240 liter fyldt med spørgsmålstegn.

For, hvad med de klistrede pizzabakker må de komme ned til pappet, eller hvad med de ildelugtende og fedtede makreldåser, skal de virkelig ned til metaldelen?

De første erfaringer med tømninger efter den store udrulning er dog positive.

- Jeg synes faktisk, at det er gået godt, vi har kigget på noget af det, der er kommet ind i det nye sorteringsanlæg, og det er pænt sorteret. Folk har taget det til sig, siger kommunens renovationschef, Carsten Iversen.

I sagens natur kan han dog ikke sige, hvor meget affald, der fejlagtigt ryger i sækken med dagrenovation.

- Vi kan ikke se, om der er nogen, der smider en helt masse over i den anden affaldsspand, før vi begynder at kigge på den til næste år. Men dem der har sorteret, de har gjort det rigtigt. Der er en vilje til, at vi gør det her, siger Carsten Iversen.

Hos Aalborg Renovation har man fået en del henvendelser om de nye containere men ikke nær det antal, som man havde spået. Aalborg Renovation har nemlig gjort meget ud af at forberede borgerne bl.a. med hjemmesiden www.retænk.dk., en Facebook-side, samt en brochure.

- Jeg tror, at det har taget brodden af en del af spørgsmålene.

Men flere af de samme spørgsmål går igen.

- Det folk er i tvivl om er, hvor rent tingene skal være, inden man smider dem over i den spand, som man sorterer fra. Altså hvor ren skal ketchup-flasken være, og skal man skylle den af først. Der siger vi, at man ikke skal bruge varmt vand på at skylle den af, for så forsvinder hele miljøregnskabet.

Han fortsætter

- Vi siger, at det skal være drypfrit, det skal være frit for affald. Det vil sige, at man ikke må kunne trykke på ketchup-flasken, og så kommer der en helt masse mere ud af den. Det flydende skal være væk, men det gør ikke noget, at der sidder lidt på kanten.

Hvad med makreldåsen

Makreldåsen giver også anledning til spørgsmål.

- Skal den blive ved med at ligge og lugte? Nej, den skal i restaffald. Personligt gør jeg det, at når jeg står med den, så har jeg tit lidt vand i en skål, og så skyller jeg den lige der. Hvis jeg alligevel er ved at skylle noget andet af med vand, så betyder det ikke noget.

Folk i villaer sorterer bedst

Det er i øvrigt forskelligt, hvor grundige borgerne er.

- Det er vores opfattelse, at folk, der bor i villaer, der har deres egen spand udenfor, de er påpasselige med at sortere rigtigt. Men vi har sværere ved at få folk i etagebyggeri til at gøre det. Det er der mange årsager til, men en af dem vi hører er, at der ikke er plads til en affaldsspand i lejligheden.

Alderen spiller også ind.

- Det er sværere at få unge mennesker til at sortere i den periode, hvor de flytter hjemmefra til de selv stifter familie. Renovationsvæsenets skoleordning skal gerne rette op på den del.

- Vi tager ud på skolerne og underviser i, hvordan de skal sortere. Når børnene synes, at det er interessant at sortere, får de også mor og far til det. Og når vi starter med den generation nu, så er vi sikre på, at de sorterer, når de flytter hjemmefra.

Carsten Iversen ser et stort potentiale i, at kommunen begynder at genbruge mere.

Miljø og økonomi

- Drivkraften i det er, at vi får miljø og økonomi til at hænge sammen. Nu er det ikke noget med, at vi skal være hellige i miljøets tegn, nej nu hænger tingene sammen i en cirkulær økonomi.

Rent økonomisk giver det også mening, da man normalt betaler Reno Nord 600-800 kr. for at brænde et ton affald af. Men med den nye sortering, hvor man skiller aluminium fra, kan kommunen med den nuværende markedspris pludselig få 3600 kr. pr. ton aluminium.

Plus på 4400 pr. ton

- Dertil skal du lægge, at vi har sparet 800 kr. ude på Reno Nord, for det ton kommer ikke derud. Lige pludselig har vi en business case, hvor vi laver 4400 kr. pr. ton i stedet for at brænde det af. Det er da til at forstå.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden