Det første fløjt gælder

Fodbolddommere er et udskældt folkefærd, men det har ikke afholdt 23 unge fra at tage på DBU’s en uges dommerskole i Storvorde.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Thomas Jensen er ansvarlig for DBU-campen i Storvorde, der i denne uge huser i alt 108 fodboldglade børn og unge, der enten er på fodboldskole eller tager et dommer-, træner- eller målmandskursus.

- Har du fløjtet? Dommerinstruktøren Anders Larsen kigger spørgende ud mod en af drengene på fodboldbanen foran ham. - Det er kyllingefløjt det der, du har jo ingen luft i lungerne knægt, råber han videre og får flere skæve smil retur fra de 23 unge, der alle er godt i gang med træningen på plænen uden for klubhuset i Storvorde. De er kommet fra hele landet, er alle sammen mellem 15 og 18 år og er fodboldentusiaster helt ind til marven, men lige nu er det hverken målet eller bolden, der tæller, men derimod den lille sorte plastikfløjte, de alle har fået udleveret. Den skal de bruge her på DBU's dommerkursus, der begyndte mandag og slutter med en eksamen fredag. I dommerverdenen er det første fløjt nemlig ekstra vigtigt for at skabe den fornødne autoritet som dommer. Den eneste mand på banen, som alle buh'er af, og ingen hepper på. Det er dog langt fra noget, der slår de unge ud. Endnu mere fodbold - Når man er på som dommer, tænker man ikke så meget på det, der sker uden for banen, man fokuserer bare på kampen, siger Rasmus Kyed Nielsen, der er en af dem, der har valgt at bruge en uges sommerferie på dommeruddannelsen. - Som dommer kan jeg have ekstra meget med fodbold at gøre, og jeg vil hellere være dommer end at have et eller andet andet fritidsjob i en kiosk, siger han og pointerer, at dommerfaget også gør det muligt at have med fodbold at gøre, selvom man en dag skulle blive skadet. Ligesom de andre på holdet, har han selv spillet fodbold fra han var helt lille, Men selvom fodboldambitionerne med årene er blevet nedtonet, er dommerdrømmene her på førstedagen store. - Det kunne være fedt at komme op på det højeste niveau, siger Ramus Kyed Nielsen. Den rigtige dommer Det er ambitioner, der deles af Thomas Jensen, der er ansvarlig for DBU-campen i Storvorde. - Man hører så meget med, at de unge er dovne, og det er der sikkert også nogen, der er. Men det gælder i hvert fald ikke dem, der er her. De er ambitiøse, og de vil noget. De kommer fra hele landet, og en landede for eksempel med fly fra København i morges. Det viser også, at man er seriøs og gerne vil det, siger han. DBU's dommercamps for de 15 til 18-årige startede oprindeligt i 2008 for at kommer dommermanglen til livs. I dag er der ikke længere dommermangel, og dommeruddannelsen trækker flere og flere unge til. - Men det handler også om at have den rigtige dommer til den rigtige kamp, fortæller Thomas Jensen. Og han kunne såmænd godt findes her på banerne bag klubhuset i Storvorde, hvor fløjtene allerede er blevet kraftigere og markeringerne så småt er ved at komme på plads.