Danmark

Det gør du, hvis du rammer en hjort med bilen

Ved du, hvad ud skal gøre, hvis du rammer en hjort på vejen?

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Efteråret er over os, og ud over nedfaldne blade og frostglatte veje er der også andet, bilisterne skal være opmærksomme på. Det er nemlig højsæson for dyr på vejene.

Særligt i oktober og november øges dyrevildtets færden på de danske landeveje, da vildtets foretrukne fodersteder på landmandens marker ikke længere afgiver føde.

Ifølge vildt- og dyrekonsulent hos Falck, Allan Bruun Rasmussen, er det derfor vigtigt, at bilisterne er opmærksomme, når de kører rundt i skov- og markområderne.

- Bilisternes opgave er at være ekstra opmærksomme ved daggry og i skumringen, da det er i det tidsrum, at næsten 80 procent af alt vildt bliver påkørt.

- Det er i skovområderne, at risikoen for at støde på vildt er størst. Men også steder, hvor man normalt nyder at se råvildt løbe rundt ude på markerne, risikerer man i denne periode, at hjortevildt løber ud på vejen, siger Allan Bruun Rasmussen til Ritzau Fokus.

Undgå undvigemanøvrer

Som bilist er det derfor vigtigt, at man tænker sig om en ekstra gang, hvis man eksempelvis ser en hjort krydse vejen længere fremme, fortæller Allan Bruun Rasmussen.

- Råvildt kommer som regel ikke alene - det har næsten altid et lam med. Ser man derfor et råvildt krydse vejen, så kan du være sikker på, at lammet kommer lige bagefter. Og det er ofte lammet, vi rammer.

- Ser man råvildt krydse vejen, er det også en god idé at advare andre bilister med at tænde katastrofeblinket, indtil faren er ovre, siger han.

Skulle uheldet være ude, og det er umuligt for dig at undvige et dyr på vejen, er der også også et vigtigt råd, man ifølge vildt- og dyrekonsulenten bør følge.

- Skulle det ske, at du ikke kan undgå en kollision og bremser hårdt op, så anbefaler vi, at du ikke laver forskellige undvigemanøvrer. Vi ser ofte, at det er, når vi undviger dyret, vi i stedet rammer modkørende trafik eller vejtræer.

- Det er oftest, når man laver reflekshandlingen med at rykke i rattet, at vi mister herredømmet over bilen - selv ved lave hastigheder. Så hellere holde fast i rattet og køre dyret ned, siger Allan Bruun Rasmussen.

Kontakt 1812

Har du kørt et dyr ned, er det vigtigt, at man ikke selv begynder at afliver dyret, medmindre du er jæger eller har erfaring med aflivninger af dyr. I stedet bør man straks kontakte dyrenes vagtcentral.

- Hvis uheldet er ude, og man kommer til at påkøre et dyr, så skal man altid kontakte 1812, som er Dyrenes Vagtcentral. De sørger for at aflive dyret, hvis det ligger i grøfter og lider, eller at opspore dyret og få det nødaflivet, i tilfældet af at det er flygtet fra stedet.

Her er de fem gode råd fra vildt- og dyrekonsulenten:

* Hold øje med og respektér advarselstavler om hjortevildt.

* Vær agtpågivende ved især daggry og skumringstid, hvor de fleste vildtarter øger aktiviteten.

* Ser du én hjort krydse vejen, kommer der sandsynligvis flere. Stop derfor op, og tænd for katastrofelyset, så du advarer andre bilister.

* Er kollision uundgåelig, er det bedst at bremse og holde fast i rattet. Der kan ske større og værre ulykker, hvis du laver en undvigemanøvre og i stedet for rammer modkørende eller vejtræer.

* Har du ramt en hjort, som enten er flygtet eller ligger kvæstet i vejkanten, så kontakt altid Dyrenes Vagtcentral på 1812. Falck og Dyrenes Vagtcentral vil derefter sende hjælp, som kan nødaflive og hente dyret. Denne assistance er gratis for borgeren.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst