Det handler om lyst til livet

Springbrættet er navnet på et nyt netværksted for voksne kræftramte og deres pårørende i Frederikshavn

Birthe Steffensen, Birthe Skov og Kirsten Christensen fra Kræftens Bekæmpelse fortæller, at de godt kunne bruge flere frivillige hjælpere. Meget gerne mænd i alle aldre da de er lidt sværere at nå. Foto: Peter Broen

Birthe Steffensen, Birthe Skov og Kirsten Christensen fra Kræftens Bekæmpelse fortæller, at de godt kunne bruge flere frivillige hjælpere. Meget gerne mænd i alle aldre da de er lidt sværere at nå. Foto: Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Hvad sker der, når man som kræftramt slippes af sygehusvæsenet? Når man pludseligt står alene med sin angst og sin usikkerhed?

Det spørgsmål, helt konkret rejst af kræftramte, har nu fået Kræftens Bekæmpelse i Frederikshavn til at oprette netværksgruppen Springbrættet.

- Vi har valgt at kalde det Springbrættet, fordi det skal være et sted, hvor man kan komme videre i livet. Det handler om ikke at sande til. At få det sunde og glade til at fylde mere end sygdommen, fortæller Birthe Skov, der er en af de frivillige tovholdere i gruppen.

Så det handler om livet. Selvom man mødes med sygdommen til fælles, er det netop lysten til livet, og styrken til igen at løfte blikket, der er i fokus. Derfor opfordrer de frivillige alle kræftramte, også de der er kommet igennem et behandlingsforløb, til at møde op.

- Der er ingen tvivl om, at man kommer helt ned i kælderen, når man får diagnosen. Men det, at kunne se at andre, der i lignende situation er kommet videre med livet, kan være utroligt givende, siger Birthe Steffensen, en af de andre frivillige.

- Det er en måde, hvor man kan få lysten til livet igen, supplerer Birthe Skov.

Derfor er netværksgruppen også tænkt som en social gruppe, hvor sygdommen nok er fællesnævneren, men hvor det sociale har en central plads. Det er tænkt at deltagerne selv skal være med til at definere indholdet og aktiviteterne. Det kunne være gåture, sommerudflugter, ture i skoven, fisketure og så videre.

Angsten ligger latent

Det er ikke en kærkommen angst, som Kierkegaard ville formulere det, man føler som kræftpatient. Det er en grænseløs bekymring for det ukendte. For svaret. For lægens blik når det er tid til kontrol. For pausen før han begynder at tale. For det svar der kan betyde så meget. I netværksgruppen kan sådanne tanker blive italesat og dermed afmystificeret.

- Hvordan tackler man så den angst? Hvad gør man, når den kommer over dig? Det er sådanne spørgsmål, der kan være rigtigt givende at dele med andre. Hvordan man tackler angsten, siger Birthe Steffensen.

En kræftsygdom fylder meget for den enkelte. Det kan opsluge al opmærksomhed. Det er en prøvelse for både den ramte og for en familie.

- Det kan være gavnligt at få snakket med andre end familien. Imellem mennesker der deler den samme livssituation kan snakken om sygdommen lovliggøres. Legitimeres. Man får andre at dele angsten med, siger Birthe Skov.

Netværksgruppen Springbrættet mødes mandag i lige uger fra klokken 19 til 21. Første gang er på mandag 27. april.

Den er åben for alle voksne kræftramte uanset hvor man er fra. Tilbuddet, der er kommet i stand i et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og Frivillighuset i Frederikshavn, er ganske gratis og du kan komme til og fra som det nu passer bedst.

Marianne Skadborg, der er leder af Frivillighuset, er begejstret over det nye samarbejde.

- Vi har længe gerne ville have dette område ind i huset. Det ligger os meget på sinde og for Trigon-fonden, der i sin tid renoverede dette fantastiske hus og overlod det til de frivillige foreninger, var det et stort ønske at netop kræftområdet blev prioriteret, fortæller hun.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden