- Det handler om parathed

Nordjyllands Politi tager fat på at uddanne politifolk til reaktionspatruljer

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

NORDJYLLAND:Bomben i Oslo og drabene på øen Utøya 22. juli 2011 kickstartede Rigspolitiets overvejelser om, hvordan dansk politi skal reagere, når og hvis uforudsete handlinger sker på dansk jord.

Resultatet er blevet, at en række danske politifolk skal uddannes i hurtigt at kunne gribe ind, hvis der sker større uvarslede hændelser.

Nu begynder Nordjyllands Politi uddannelsen af såkaldte reaktionspatruljer. Det drejer sig om en række politifolk, som skal gennemgå en flere uger lang uddannelse, som ruster dem til opgaver, der kræver en hurtig og speciel indsats.

Udvalgt i efteråret

- Vi har været igennem en udvælgelsesproces, hvor politifolk har kunnet søge stillingerne. Kravene til ansøgerne har været, at man har haft den rette mentale indstilling og fysiske form, så en del af ansættelsesproceduren har været en vurdering af ansøgernes personlige og fysiske egenskaber, fortæller vicepolitiinspektør Poul Severinsen, Nordjyllands Politi.

Udvælgelsen af politifolk til reaktionspatruljerne har fundet sted i efteråret 2014.

Det er almindelige politifolk, der nu får yderligere kompetence bygget på den funktion, de i forvejen har som politifolk.

- Vi uddanner et antal politifolk, der fortsat skal køre almindelig beredskabspatrulje. Men den særlige uddannelse vil gøre, at de kan bruges, hvis der sker en større uvarslet hændelse, forklarer Poul Severinsen, som ikke ønsker at oplyse, hvor mange betjente der skal igennem uddannelsesforløbet.

Mange kompetencer

De kompetencer, reaktionspatruljerne opnår i løbet af uddannelsesforløbet, gør, at de kan sættes ind i mange forskellige situationer.

- Det kan være anholdelse af en farlig gerningsmand, transport af særligt farlige fanger og i alleryderste limit en terrorhandling, forklarer politiinspektør Marianne Vestergaard-Lau, Nordjyllands Politi.

I løbet af uddannelsen vil politifolkene i reaktionspatruljerne blandt andet gennemgå forskellige taktikker, blive undervist i handlemåder og få kendskab til andre våbentyper end dem, politiet normalt bruger. Uddannelsen af politifolkene kommer til at ske på alle niveauer.

- Det er både menige betjente, indsatsledere og efterforskningsfolk, der skal uddannes. I praksis bliver det sådan, at der altid er politifolk med de rette kompetencer på arbejde, så vi til enhver tid har medarbejdere på vagt, som har været igennem uddannelsesforløbet, siger Poul Severinsen.

Løft til beredskabet

Politiinspektør Marianne Vestergaard-Lau fremhæver, at reaktionspatruljerne kun er en lille del af Nordjyllands Politi.

- Men patruljerne er et løft til hele beredskabet. Det handler om kompetencemæssigt at løfte hele organisationen fra vagtcentralen, hen over efterforskningen og indsatslederen til de patruljer, der kører på gaderne. Det er en generel professionalisering af politiet. Vi ved, at alle ikke kan alt, men her får vi en række medarbejdere, der kan mere, når det kommer til uforudsete hændelser. Det handler om parathed, understreger hun.

Uddannelse af reaktionspatruljer sker over hele landet. Tanken er, at de forskellige kredse skal kunne assistere hinanden, ifald der sker en hændelse, som kræver større tilstedeværelse af politifolk med uddannelsen, som skydes i gang i uge 10.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.