Øster Brønderslev

- Det har vi aldrig gjort

In­ger og Elo Niel­sen har kogt man­ge grøn­kål - men al­drig til salg i slag­ter­for­ret­nin­gen.

In­ger og Elo Niel­sen har kogt man­ge grøn­kål - men al­drig til salg i slag­ter­for­ret­nin­gen.

BRØNDERSLEV:At den bedste grønlangkålsfabrikant skulle have ligget i Øster Brønderslev? Hos den lokale slagter, som det nævnes i den hosstående velskrevne artikel fra Vendsyssel Årbog 2006, er smigrende. Men vist en erindringsforskydning. NORDJYSKE har dog ikke før deadline opnået kontakt til forfatteren, men selve historien kan vi kun nikke genkendende til. - Vi overtog slagterforretningen 13. september 1957, og vi har aldrig solgt hjemmelavet grønlangkål. Vi købte vores kål hos Trine i Hjørring (der senere blev kendt for at fremdatere kålens dato - red.), fortæller ægteparret Inger og Elo Nielsen, Brønderslev. De er henholdsvis 75 og 72 år, og kom forholdsvis sent i livet ind i grønlangkålstraditionen. - Jeg er fra Mosbjerg, og dér fik vi ikke kål, og selv om Elo er fra Brønderslev, fik han det heller ikke dengang. Men vi overtog rengøringskonen, og hun lærte os at koge kål. Vi kogte derefter mange kål til os selv og familien samt naboer, men vi solgte dem ikke. Til gengæld kom de lokale, og fik uden beregning en spand med den suppe, vi havde kogt rullepølse i, så de selv kunne koge deres kål. Det gjorde alle jo på de tider. Derfor var der ikke den store forretning i det for os, hvis vi skulle have kogt kål, fortæller Inger Nielsen. Hun begyndte sit erhvervsarbejde som oldfrueelev på Hjørring Sygehus, og senere hjalp hun til med hjemmeslagtningen, inden hun efter 25 år med slagterforretningen drejede nøglen om og fik en glimrende forretning som smørrebrødsjomfru i Øster Brønderslev. Datteren Helle går også meget op i grønlangkål, familien har netop kogt et hav af grønlangkålsboller, og mange skal bruges til en skoleafslutning, hvor Helle skal levere maden. For de unge svigter ikke traditionen. De har selv bedt om at få kål til deres julefrokost.