Det hemmelige værk

Kunstværk under Mølle Plads i Aalborg har kun været synligt en gang på 12 år

Foto: Lars Pauli
Kunst 25. februar 2013 19:14

AALBORG: For efterhånden mange år siden blev Kirsten Dufour og hendes mand, Finn Thybo, udvalgt til at lave et værk til Mølle Plads i Aalborg.

På det tidspunkt var der en del ballade om pladsen. En halv snes år tidligere var hele Mølle Plads blevet lavet om, og der blev installeret et kunstværk af billedhuggeren Øivind Nygaard.

Der var folk, der ikke kunne lide præcis det værk. Den snoede hundelort blev det kaldt i folkemunde, og flere politikere i Aalborg Byråd høstede billige point på at forlange, at værket skulle væk. Det lykkedes faktisk at rejse en slags folkestorm mod værket. Og det på trods af, at det var Aalborg Kommune selv, der havde rettet henvendelse til Statens Kunstfond og fået en gigantisk støtte til værket.

Men væk kom Øivind Nygaards værk.

Og hvad så?

Ja så spurgte man i stedet Dufour/Thybo, om de ville lave et værk. Og præmissen var, at værket ikke måtte fylde i rummet. Men det skulle være synligt!

Noget af en udfordring må man sige. Men de løste faktisk opgaven.

Mosekoner og lygtemænd

- Vi tænkte på, at i gamle dage var der en sø på stedet. To åer løb sammen på stedet. Der var mose omkring søen. Så der måtte have været en mosekone, der brygger, siger Kirsten Dufour.

- Vi ville føre mosekone-bryg ind over pladsen. Og mosekonebrygget skulle være afhængig af vejret. Det skulle kun opstå, når de rette meteorologiske omstændigheder var til stede.

Skuffende at ens værk lukkes ned

Men med til en mose hører også lygtemænd. Så nede i mellem fliserne lagde vi noget fluorescerende lys. Altså sådan noget, der gør at man kommer til at ligne spøgelser, når man går over pladsen, hvis man har hvidt tøj på, forklarer Kirsten Dufour.

Planen var, at lyset skulle virke hver aften, mens mosekonebrygget kun skulle virke somme tider. Der blev brugt masser af penge på at udvikle både lys og røgmaskiner, der kunne indhylle pladsen i mosekonebryg.

Og alt sammen ligger det den dag i dag nede under Mølle Plads i Aalborg. Men der har kun været tændt for værket én gang i løbet af de 12 år. Det var til en kulturnat for efterhånden mange år siden.

- Det er skuffende, at ens værk bliver lukket ned. At det ikke får lov at eksistere. Det er jo et værk, der kunne være med til at gøre Aalborg berømt. Det var enestående for sin tid. Men vi var måske for tidligt ude, siger Kirsten Dufour, som stadig gerne vil have en forklaring på, hvorfor Aalborg aldrig har tændt for værket.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...