Det her kan retshjælpen gøre for dig

Retshjælp er typisk til for de mest sårbare i samfundet, men de yder også rådgivning til dig omkring skilsmissen, børnene og meget andet.

Retshjælpen i Danmark er egentlig oprettet for folk, der aldrig får råd til at hyre en advokat, men når en advokat koster 2-3000 kroner i timen, kan den hjælp hurtigt blive aktuel for de fleste.

Skilsmisse, samværssager, gældsrådgivning, inkassobreve, spritkørsel, socialt bedrageri og samvær med børnene. Retshjælpen hjælper folk med alt mellem himmel og jord.

- Selv om vi typisk hjælper de svageste i samfundet, kan vi alle komme i problemer, hvor vi har brug for mere end bare juridisk hjælp, og her er vi stærke, siger Sandy W. Madar, der er leder af den sociale retshjælp i Danmark, til Ritzau Fokus.

Man kan altid opsøge en advokat og bede denne vurderer, om man har en sag, der er værd at gå videre med, men det vil man typisk ikke få meget ud af, hvis man ikke er godt forberedt.

Mange gange handler det om, at hjælpe folk til selvhjælp. De har simpelthen brug for at se skoven for bare træer, siger Sandy W. Madar.

Hos den åbne retshjælp i Hillerød oplever advokat Helen Vang, at mange af borgernes problemer hverken er psykiskbetinget eller opstået inden for hjemmets fire vægge. De opstår tværtimod i mødet med det offentlige eller private virksomhed med en stor juridisk afdeling.

- Her står borgeren jo altid svagt. Det bliver tit udnyttet, selvom de her jurister godt ved, at det er en dårlig sag. Magtforholdet er jo i udgangspunktet skævt, siger hun.

Der er også en gruppe af borgere, som ikke helt føler sig hjemme med brug af internettet, og værktøjer som borger.dk og NemID. Det kan gøre kommunikationen med offentlige meget tung.

- Endelig hænder også, at medarbejdere i det offentlige selv tager fejl af loven på det pågældende område. Så bliver det først rigtig bøvlet, siger hun.

Retshjælpen hjælper på tre trin, hvor de to sidste trin er forbeholdt folk, der tjener under 304.000 kroner årligt. Er du enlig forsørger, kan du lægge 53.000 kroner til per barn. Typisk har retshjælpen åbent i aftentimerne, så det er til at nå efter arbejdstid.

Åbningstider og regler for hjælp kan variere fra sted til sted så tjek det gerne inden.

Fakta om retshjælp

Retshjælpen hjælper typisk i borgernære sager som skilsmisse, bodeling og samvær med børn. Man kan også med fordel besøge dem, hvis man føler sig snydt af sin udlejer i forbindelse med fraflytning.

Retshjælp gives på tre trin, hvor af det første trin er rådgivning og er gratis for alle.

De to næste trin er bestemt af din indkomst. Den skal ligge på under 304.000 kroner årligt. For hvert barn, du skal forsørge som enlig, kan du lægge 53.000 kroner til beløbet. Beløbsgrænsen reguleres årligt.

Man kan også få vurderet sin sag hos en anden advokat, men her vil man typisk gå juridisk til sagen. Retshjælpen påtager sig typisk en mere social og forklarende rolle.

Man kan typisk enten booke en tid eller dukke op. De fleste af de 35 tilbud om retshjælp, der er i Danmark, er i aftentimerne.

Retshjælpen kan godt hjælpe dig med pengesager, men ansøgninger om egentlig gældssanering, tager de sig ikke af.

Kilde: Den Åbne Retshjælp & Den Sociale Retshjælp.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.